Εσύ θέλεις φτερωτή συντροφιά στο σπίτι; PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2015 14:42

http://lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/esy-theleis-fterwti-syntrofia-sto-spiti/esy-theleis-fterwti-syntrofia-sto-spiti.jpg

Οικιακά πτηνά συντροφιάς συναντάμε συχνά σε σπίτια στη χώρα μας. Μέχρι πρότινος τα σκήπτρα στα πτηνά συντροφιάς κατείχαν τα καναρίνια. Ωστόσο, με τα χρόνια οι προτιμήσεις των Ελλήνων έγιναν πιο εξεζητημένες, ποικίλοντας από παπαγαλάκια, κοκατίλ, lovebirds αλλά και μεγάλους παπαγάλους Αμαζονίου και μάινες κτλ.

Ποιες είναι όμως οι απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχουμε ώστε να παρέχουμε στο πτηνό που θέλουμε να απαοκτήσουμε, ένα άνετο περιβάλλον για να ζήσει;

Όλα ξεκινάνε από το κλουβί. Όσο μεγαλύτερο κλουβί, επιλέξουμε τόσο πιο βολικό θα είναι το περιβάλλον γιαα το πτηνό μας, ακόμα και για τα πιο μικρά είδη. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά το κλουβί, ώστε το πτηνό μας να ζει σε ένα καθαρό μέρος και να το τοποθετούμε σε σημείο μακριά από έντονες οσμές, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους, και σε χώρους χωρίς καπνό τσιγάρου και με θερμοκρασία ουδέτερη. Εκτός απο αυτά, οφείλουμε να εκθέτουμε το κλουβί με το πτηνό σε άμεσο ηλιακό φως, διότι είναι αναγκαίο για την υγεία τους, εκτός κι αν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες πτηνών αναρρωτιούνται αν μπροούν να το αφήσουν να πετάξει ελέυθερο.

Μπορούμε να έχουμε το πτηνό μας ελεύθερο έξω από το κλουβί, αρκεί να τηρήσουμε μερικούς κανόνες τους οποίους μας τους αποκαλύπτει ο κ. Ακρίβος: «Μπορούμε να βγάζουμε το πτηνό μας από το κλουβί και να το αφήνουμε να πετάει ελεύθερο μέσα στο σπίτι,αφού όμως πρώτα το εκπαιδεύσουμε να μας υπακούει, δηλαδή να εξοικειωθεί μαζί μας ενώ βρίσκεται μέσα στο κλουβί, να ανεβαίνει στο χέρι μας, να το χαϊδεύουμε. Αν αποφασίσουμε να αφήσουμε το πτηνό μας να κάνει μια βόλτα μέσα στο σπίτι, θα φροντίσουμε να είναι κλειστά τα παράθυρα και να μη βρίσκονται σε λειτουργία ανεμιστήρες».

Τι πρέπει να τρώει;
Σημαντική για την υγεία των πτηνών είναι βέβαια και η καλή διατροφή: Ένα πτηνό μες στο κλουβί χρειάζεται εκτός από τροφή και νερό και μια ειδική πέτρα για το ράμφος του, μια αλατιέρα από την οποία θα προσλαμβάνει τα απαραίτητα για αυτό άλατα, δηλαδή μαγνήσιο κι ασβέστιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες εξειδικευμένες τροφές για πτηνά, με φρούτα και με λαχανικά . Υπάρχει εξειδικευμένη τροφή για κάθε είδος πτηνού, αλλά στους μεγάλους παπαγάλους θα πρέπει καθημερινά να συμπληρώνουμε τη διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά.

Πόσο ζει ένα πτηνό συντροφιάς;
Τα καναρίνια και τα κοινά παπαγαλάκια μπορούν να ζήσουν από 7-8 χρόνια μέχρι και 15, ενώ οι μεγάλοι παπαγάλοι φτάνουν ακόμα και τα 40».

Τι χρειάζεται να προσέξουμε κατά την αγορά;
Ένα καναρίνι είναι υγιές όταν το πτέρωμα και τα μάτια είναι λαμπερά κι η αναπνοή ήρεμη, ακόμα κι αν είναι δραστήριο. Όσον αφορα την ηλικία τους αυτή διακρίνεται ανάλογα με ορισμένα χαρακτηριστικά που συναντάμε επάνω στο πτηνό. Για παράδειγμα, στα κοινά παπαγαλάκια η ηλικία φαίνεται από ένα σημείο πάνω από το ράμφος, που παίρνει χρώμα όταν φτάσουν σε γόνιμη ηλικία, δηλαδή στον ένα χρόνο. Στα ringneck ο χαρακτηριστικός δακτύλιος γύρω από το λαιμό τους εμφανίζεται στα αρσενικά, όταν είναι περίπου ενός έτους, ενώ στα αφρικανικά γκρι η ίριδα είναι γκρι μέχρι να γίνουν ενός έτους και μετά γίνεται κίτρινη».

Τέλος, πολλοί αναρρωτιούνται για το πώς μπορούν να ξεχωρίσουν εάν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Ο διαχωρισμός ενός πτηνού για αρσενικό ή θηλυκό μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος σε κάποιες περιπτώσεις. Βέβαια, στα κοινά παπαγαλάκια είναι εύκολο να διαχωρίσουμε το φύλο, καθώς στα αρσενικά το σημείο πάνω από το ράμφος έχει μπλε χρώμα, ενώ στα θηλυκά στο χρώμα του δέρματος, σε αντίθεση με τα lovebird που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο. Στους μεγάλους παπαγάλους, ειδικά απαιτείται να γίνει τεστ DNA για να μάθουμε το φύλο!