.

.

.

.

.

.

.

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;;; PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 13:23

 

http://www.lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/giati-oi-gates-exoun-moustakia/moustakia-gatas-1.jpg

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;;;

Όλα όσα δεν γνωρίζαμε γι’αυτά…….

Τα μουστάκια της γάτας κάνουν πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος θεωρεί ότι η κατασκευή του είναι ανώτερη από τα υπόλοιπα ζώα της φύσης, η αλήθεια είναι ότι τα ζώα έχουν συστήματα ανίχνευσης και προσανατολισμού που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ανθρώπου.

http://www.lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/giati-oi-gates-exoun-moustakia/moustakia-gatas-2.jpg

Η παραδοσιακή αντίληψη είναι ότι τα μουστάκια της γάτας της χρησιμεύουν για να μετράει το πλάτος ενός ανοίγματος, ώστε να δει αν χωρά να περάσει από αυτό (κι αυτό διότι το μήκος των μουστακιών της γάτας είναι συνήθως ίσο με τη διάστασή της – πάχος της). Πράγματι, το κάνουν αυτό τα μουστάκια, αλλά κάνουν και πολύ περισσότερα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το μήκος των μουστακιών καθορίζεται κληρονομικά, επομένως αν η γάτα παχύνει πολύ, τότε θα χάσει τη δυνατότητα να υπολογίζει αν χωρά να περάσει από ένα άνοιγμα.

Αυτό που λέγεται ότι η γάτα μπορεί να δει στο σκοτάδι δεν είναι ακριβές. Όντως η όραση της γάτας τη νύχτα είναι καλύτερη από τη δικιά μας, ωστόσο είναι τα μουστάκια της που της επιτρέπουν να κινείται στο σκοτάδι. Οι γάτες που γεννιούνται τυφλές αναπτύσσουν μεγαλύτερα και πιο χοντρά μουστάκια από τις υπόλοιπες και τα χρησιμοποιούν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, στα γατάκια μέσα στη μήτρα τα μουστάκια αναπτύσσονται πριν από κάθε άλλο τρίχωμα και κατά τη γέννηση είναι πλήρως λειτουργικά, σε αντίθεση με τα αυτιά και τα μάτια.

Τα μουστάκια εφοδιάζουν τη γάτα με μια μορφή πρόσθετης όρασης, καθώς ανιχνεύουν αέρα και αντικείμενα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τη νύχτα, όταν τα μάτια είναι λιγότερο χρήσιμα στο σκοτάδι. Όταν η γάτα πλησιάσει ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να δει καθαρά ή και καθόλου, στην ουσία μπορεί να το αισθανθεί με τα μουστάκια της με τον τρόπο που ο αέρας (αύρα) μεταβάλλεται καθώς το προσεγγίζει. Στην ουσία, τα μουστάκια είναι ανιχνευτικός μηχανισμός μεταξύ όρασης και αφής και μάλλον προσεγγίζουν περισσότερο την αίσθηση της αφής καθώς με τα μουστάκια η γάτα αισθάνεται τα αέρια ρεύματα, καθώς αυτά διαπερνούν τα μουστάκια της.

http://www.lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/giati-oi-gates-exoun-moustakia/moustakia-gatas-4.jpg

Επίσης, χρησιμεύουν για να προστατεύσουν και τα μάτια της γάτας. Κάθε άγγιγμα στα μουστάκια προκαλεί ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει το άγγιγμα στα μουστάκια. Είναι διαπιστωμένο επίσης ότι ενοχλεί ιδιαίτερα τη γάτα να ακουμπούν τα μουστάκια της στα τοιχώματα του μπολ του φαγητού της. Γι’ αυτό προσέξτε το άνοιγμα του μπολ να είναι αρκετά μεγάλο, διότι πολλές γάτες προτιμούν να σταματήσουν να τρώνε, παρά να βιώσουν αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση.

Η ευαισθησία των μουστακιών προέρχεται από τα νεύρα που βρίσκονται στη βάση τους. Τα μουστάκια βρίσκονται στο πάνω χείλος της γάτας σε πολύ μεγαλύτερο βάθος (περίπου 3 φορές βαθύτερα) από αυτό των άλλων τριχών. Στη βάση τους καταλήγουν νεύρα, που μεταδίδουν στον εγκέφαλο κάθε στιγμιαία επαφή της άκρης των μουστακιών, είτε αυτό είναι κανονική επαφή με αντικείμενο είτε εναλλαγή του αέρα λόγω ρευμάτων. Το σήμα μεταδίδεται στο τμήμα του εγκεφάλου της γάτας που είναι ίδιο με το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που επεξεργάζεται οπτικά ερεθίσματα των ματιών.

Τα μουστάκια της γάτας διατηρούνται ζωντανά από ένα λεπτό σάκο με αίμα που περιβάλει τη βάση τους. Όταν η καρδιά χτυπά δυνατότερα, οι σάκοι γεμίζουν με περισσότερο αίμα αναγκάζοντας τα μουστάκια να διαταθούν ώστε να νιώσουν ερεθίσματα. Επίσης, η κατάσταση αυτή συνήθως καθορίζει την κίνηση προς τα εμπρός των μουστακιών, όταν η γάτα απειλείται.

Η θέση των μουστακιών της γάτας είναι ενδεικτική της διάθεσής της. Όταν η γάτα νιώθει στοργή τα μουστάκια της δείχνουν μπροστά και κάτω. Όταν νιώθει επιθετικότητα, τότε σηκώνονται έξω και προς τα πάνω. Όταν είναι θυμωμένη, τότε θα μαζέψει τα μουστάκια προς τα πίσω.

Κατά μέσο όρο η γάτα έχει 12 μουστάκια σε κάθε τμήμα του προσώπου της. Μουστάκια μπορούν να βρεθούν και σε άλλα τμήματα του σώματος της γάτας όπως τα μάγουλα, πάνω από τα μάτια, το πηγούνι, το πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών.

http://www.lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/giati-oi-gates-exoun-moustakia/moustakia-gatas-3.jpg

Τα μουστάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο κυνήγι, ιδιαίτερα τη νύχτα. Η εξαιρετική τους ευαισθησία κατευθύνει τη γάτα με το να νιώθει τη λεία της και την κίνηση της λείας της, αλλά και της παρέχει πληροφορίες ώστε να χτυπήσει στην κατάλληλη περιοχή (το πίσω μέρος του λαιμού), ώστε να σκοτώσει τη λεία της. Μία γάτα με λίγα μουστάκια δεν μπορεί να κυνηγήσει αποτελεσματικά, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είδαμε, λοιπόν, πως τα μουστάκια της γάτας δεν είναι μόνο στοιχείο ομορφιάς. Αντίθετα πραγματοποιούν σημαντικότατες λειτουργίες και τη βοηθούν να συλλέγει πληροφορίες για το περιβάλλον της και τη λεία της, ενώ είναι απαραίτητες για την επιβίωσή της.

 

Pet Awards 2023

Διαφήμιση