Απάντηση κας Ευαγγελίας PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 12:53

Ερώτηση:

"Καλησπέρα και από μας! Συγκατοικώ με έναν ημιαιμο λαμπραντορίνο εδώ και δέκα χρόνια! Από τον Γενάρη καταλάβαμε ότι το μπροστινό ποδαρακι του κουτσαίνει (το πατάει αλλά κουτσαίνει).Δεν κουτσαίνει συνέχεια το ίδιο (άλλες φορές περισσότρο και άλλες φορές λιγότερο). Ο γιατρός μας, μας έδωσε αντιφλεγμονώδη να πίνουμε για αρχή. Όταν τα πίναμε ήταν καλά όταν τα σταματούσαμε κούτσαινε πάλι. Πήγαμε και βγάλαμε ακτινες . Δεν έδειξαν κατι και μας ειπαν ότι είναι δεκα χρονών και μάλλον έχει αρθριτικά. Όταν τον ακουμπάμε πάνω στον ώμο και κοντά στην μασχάλι σαν να τινάζει το ποδαράκι του και να τρέμει (πονάει). Ο γιατρός μας είπε να του δίνουμε 4 χαπάκια κορτιζόνη για 5 μέρες και μετά 3 χαπάκια για 5 μέρες και βλέπουμε πως θα πάει. Όσο έπινε τα 4 χαπάκια ήταν καλά δεν κούτσαινε. Όταν ήρθε η δεύτερη μέρα να πιει τα 3 χαπάκια κορτιζόνη το σκυλούδι κατέρρευσε. Ήταν χειρότερα από πριν αρχίσει την κορτιζόνη. Έτσι μας είπε ο γιατρός να επιστρέψουμε στα 4 χαπάκια. Κατά τα άλλα το σκυλί είναι καλά (τρώει, πίνει νεράκι, ζητιανεύει, τα κακά και τσισα είναι καλά, τρίχωμα μια χαρά) Απλά ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό επιτρέπεται ένα σκυλί να πίνει κορτιζόνη?? Και ρωτάω γιατί τα φάρμακα αυτά έχουν διάφορες παρενέργειες (νεφρά κτλ.).Τώρα που πίνει κορτιζόνη είναι και λίγο υποτονικός. Φταίει το φάρμακο?Επίσης τι άλλο θα μπορούσα να του κάνω έτσι ώστε να τον βοηθήσω να μην πονάει?Συγνώμη για το σεντόνι.Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ πολύ".

Απάντηση:

Kα Ευαγγελία,

Τα Λαμπραντόρ συνήθως βαραίνουν στην ενήλικη ζωή τους και αυτό επιβαρύνει τις αρθρώσεις των ποδιών τους. Αν έγινε σωστός ακτινολογικός έλεγχος και δεν έδειξε κάποιο εντοπισμένο πρόβλημα στην άρθρωση του αγκώνα και του ώμου τότε μάλλον το πρόβλημα του είναι τα "αρθριτικά". Υπάρχουν αντιφλεγμονώδη χάπια που μπορείτε να δίνετε για μεγάλο διάστημα άλλα έχουν κόστος πολλαπλάσιο της κορτιζόνης. Δυστυχώς είναι η φθηνότερη λύση για μακροχρόνια συντήρηση... με όλα τα προβλήματα της. Ίσως να δίνατε και κάποια συμπληρώματα τροφών με χονδροιτίνη-γλυκοζαμίνη για επίδραση στις αρθρώσεις. Επίσης από συγκεκριμένες εταιρίες υπάρχουν κλινικές δίαιτες για ζώα με αρθροπάθειες. Ρωτήστε τον γιατρό σας για όλα αυτά. Όλα αυτά δεν θα σας απαλλάξουν από το πρόβλημα αλλά ίσως να απαιτήσουν μικρότερες δόσεις κορτιζόνης. Βασικό είναι και το βάρος του ζώου...όσο μπορείτε κρατήστε το σε λογικά επίπεδα...ιδίως σε ένα ζώο που παίρνει κορτιζόνη. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Κωνσταντάρας Γιάννης
Κτηνίατρος ΑΠΘ

 

Ερώτηση:

Καλησπέρα! Είμαι η κοπέλα με τον ημίαιμο λαμπραντορίνο. Ακόμα παίρνουμε κορτιζόνες ,αυτό το διάστημα πέρνουμε 20mg και θα προσπαθήσουμε να τις μειώσουμε. Απλά παρατηρώ ότι εκτός του ότι κουτσαίνει(ναι και με 20mg κουτσαίνει) σκύβει αρκετά το κεφαλάκι του! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να έχει και το αυχενικό σύνδρομο και για αυτό να κουτσαίνει και το μπροστινό του ποδαράκι??? Επίσης το πιο σωστό είναι να παίρνει μια φορά την ημέρα τις κορτιζόνες ή να του τις δίνω δυο φορές την ημέρα και να παίρνει 10mg ανα δώδεκα ώρες(εδώ άλλα λέει ο ενας κτηνίατρος άλλα ο άλλος). Χίλια συγνώμη για το σεντόνι. Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

H κορτιζόνη (όπως και όλα τα "αντιφλεγμονώδη" του σκύλου) είναι αρκετή μια φορά την ημέρα. Το αυχενικό σύνδρομο έχει ακτινογραφική διερεύνηση. Αν λεπτομερειακές ακτινογραφίες δεν δείξουν κάποια συμπίεση, κήλη ή ολίσθηση δίσκου σε αυτή την περιοχή τότε δεν έχετε αυχενικό. Πολλές φόρες τα ζώα με πρόβλημα στο ένα μπροστινό πόδι κατεβάζουν το κεφάλι τη στιγμή που πατούν το συγκεκριμένο πόδι ώστε να μειώσουν το βάρος. Το κεφάλι δηλαδή κάνει μια κίνηση πάνω κάτω (γιο γιο) με το "κάτω" να συμπίπτει με το πάτημα του προβληματικού ποδιού και το "πάνω" με το πάτημα του υγιούς. Αν είναι όντως έτσι τότε δεν έχετε αυχενικό...αλλιώς διερευνήστε το. Εύχομαι υπομονή. Θα την χρειαστείτε γιατί τα προβλήματα αυτά παραμένουν και ταλαιπωρούν ζώα και ιδιοκτήτες επί μακρόν.

Κωνσταντάρας Γιάννης
Κτηνίατρος ΑΠΘ


Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχουμε ξαναμιλήσει.Είμαι η Ευαγγελία και έχω έναν ημίαιμο λαμπραντορίνο. Βασικά θα ήθελα να μου πείτε...Ξέρω ότι όταν ένα σκυλί όταν παίρνει κορτιζόνη απαγορεύεται να πάρει και αντιφλεγμονώδη. Μετά από πόσο καιρό από την στιγμή που θα σταματήσει την θεραπεία με κορτιζόνη μπορεί να πάρει αντιφλεγμονώδη?? Αν ολοκληρώσει την θεραπεία πχ. σήμερα, αύριο μπορεί να αρχίσει τα αντιφλεγμονώδη?? Ή πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες??Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας και για τον χρόνο που μου διαθέσατε. Καλές γιορτές και Καλό Πάσχα!!


Απάντηση:

 

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 12 Απρίλιος 2018 07:02