.

.

.

.

.

.

.

«Σολφέζ» για κατοικίδια - Επίδραση στην ψυχική υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιανουάριος 2016 15:58

http://lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/solfez-gia-katoikidia-epidrasi-stin-psyxiki-ygeia/solfez-gia-katoikidia-epidrasi-stin-psyxiki-ygeia.jpg

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το να ακούνε μουσική στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, στα καταστήματα και γενικότερα σχεδόν παντού. Η μουσική φαίνεται πως ομορφαίνει την στρεσαρισμένη καθημερινότητά μας. Μας ηρεμεί, μας γεμίζει, μας κάνει χαρούμενους μέσα στην απαιτητική ρουτίνα μας. Είχατε όμως ιδέα ότι οι τετράποδοι φίλοι μας ηρεμούν κι αυτοί με τη μουσική; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μέσω της μουσικής τα κατοικίδιά μας ηρεμούν και χαλαρώνουν ακόμη και σε νέο περιβάλλον που δεν τους είναι γνώριμο.

Τι είδους μουσική αρέσει στους τετράποδους φίλους μας;

Έρευνα που διεξήχθη από την Deborah Wells, εκπαιδευτή συμπεριφοράς ζώων, φαίνεται πως επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό, ότι στα σκυλιά αρέσει η μουσική. Το αποτέλεσμα της έρευνας της Wells αποκάλυψε ότι ορισμένα είδη κλασικής μουσικής γαληνεύουν τους σκύλους, σε αντίθεση με ποπ κομμάτια ή ραδιοφωνικά προγράμματα. Φαίνεται πως οι χνουδωτοί φίλοι μας έχουν κι αυτοί, όπως κι εμείς, προτιμήσεις! Επιπλέον, οι ερευνητές του « The Animal Science» ανακάλυψαν πως το να ακούγεται κλασική μουσική στο χώρο, ακούγεται στα αυτιά των σκύλων σαν ανθρώπινη συζήτηση, γαύγισμα σκύλου ή πουλιά που κελαηδούν, συνυφασμένα στη μελωδία που ακούγεται. Πολλά καταφύγια ζώων έχουν ήδη ξεκινήσει να παίζουν χαλαρή μουσική με σκοπό να ηρεμήσουν τους τετράποδους φίλους που φιλοξενούν. Αυτή η τεχνική έχει δείξει πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για σκυλιά που φιλοξενούνται στα καταφύγια κατά τη διάρκεια για παράδειγμα της Πρωτοχρονιάς ή άλλων αργιών, διότι βοηθά τα σκυλιά να διαχειρίζονται δυνατούς κρότους ή πυροτεχνήματα.

Θετική εξέλιξη είναι ότι η ευεργετική επήρεια της μουσικής έχει επεκταθεί και σε κτηνιατρικές κλινικές. Έρευνα που πραγματοποίησε η μουσικός Alianna Boone, έδειξε ότι τα νοσηλευόμενα σκυλιά τείνουν να έχουν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, όταν έπαιζε μουσική άρπας στο χώρο. Αυτό υποδεικνύει ότι η μουσική όχι μόνο βοηθά το ζώο να χαλαρώνει, αλλά να αναρρώνει και γρηγορότερα από καρδιακά προβλήματα. Φαίνεται ότι και οι άνθρωποι και τα κατοικίδια αναρρώνουν πιο εύκολα, όταν νιώθουν ήρεμοι, γαλήνιοι και δεν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθουν.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα σκυλιά δεν αρέσουν ο ήχος από όργανα που θυμίζει πυροβολισμό. Επίσης φαίνεται πως δεν τους αρέσει όταν ακούνε τη λέξη «όχι» σε τραγούδια.

Στις μέρες μας πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, είναι πεπεισμένοι ότι τα σκυλιά τους απολαμβάνουν να ακούνε μουσική, γι’ αυτό και πλέον βάζουν ήρεμες μελωδίες να παίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωση του κατοικίδιου τους από ασθένειες ή κάποιο χειρουργείο. Ήδη, ορισμένοι βλέπουν στο μέλλον να δημιουργούνται μουσικά καταστήματα αποκλειστικά για κατοικίδια.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 19 Ιανουάριος 2016 16:28
 

Pet Awards 2023

Διαφήμιση