.

.

.

.

.

.

.

Γιατί οι σκύλοι μας ζηλεύουν; PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Μάιος 2016 10:08

 

http://www.lovemypet.gr/images/stories/ARTHRA-GIA-KATOIKIDIA/giati-oi-skyloi-mas-zileyoun/giati-oi-skyloi-mas-zileyoun.jpg

Μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει πως οι σκύλοι μας ζηλεύουν, όταν δείχνουμε ενδιαφέρον για κάποιον άλλο σκύλο, ακόμη και για κάποιο λούτρινο παιχνιδάκι.

Όσοι έχουν κατοικίδιο, σίγουρα θα έχουν ζήσει στιγμές που ο φιλαράκος τους αρχίζει να «τρελαίνεται» όταν πάνε να χαϊδέψουν κάποιον άλλο σκύλο, γάτα ακόμη και άνθρωπο. Όπως και να έχει η μελέτη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει πως το αίσθημα της ζήλειας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες και δεν αποτελεί «προνόμιο» των ανθρώπων.

Η ομάδα της Christine Harris, καθηγήτριας ψυχολογίας του Πανεπιστημίου California-SanDiego, μελέτησε 36 σκύλους μαζί με τα αφεντικά τους, τους οποίους βιντεοσκόπησαν.

Τα σκυλιά προέρχονταν από 14 διαφορετικές ράτσες, μικρόσωμα κατά κύριο λόγο. Η πλειοψηφία αυτών ήταν αδιάφορα όταν το αφεντικό τους έκανε μια οποιαδήποτε δραστηριότητα. Όπως για παράδειγμα όταν διάβαζε φωναχτά ένα βιβλίο.

Όταν όμως το αφεντικό τους πήγαινε να παίξει με ένα λούτρινο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά με ζωγραφισμένο ένα σκύλο πάνω , τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε ριζικά. Οι σκύλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποσπάσουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους από το άλλο «αντικείμενο» είτε γαυγίζοντας, είτε κουνώντας την ουρά τους, είτε μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στο λούτρινο σκύλο, ενώ αρκετές φορές έσπρωχναν τον έναν ή τον άλλο… Υπήρξαν σκύλοι-για την ακρίβεια το 42% που δάγκωναν την κούκλα – σκύλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα πρόκειται για μια απλή -και γνώριμη στους ανθρώπους- μορφή ζήλειας, που πηγάζει από την έλλειψη προσοχής και στοργής λόγω της ύπαρξης κάποιου "ανταγωνιστή". Η Dr. Harris εκτίμησε ότι είναι μια πρωτογενής μορφή ζήλειας, ανάλογη αυτής που δείχνουν τα μωρά, τα οποία, όπως έχει δείξει μία προηγούμενη έρευνα, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών ζηλεύουν, όταν η μαμά τους στρέφει την προσοχή της σε κάποια μεγάλη κούκλα. Πιθανώς η ζήλεια είναι ένα αίσθημα που βοηθούσε στην επιβίωση (εξασφάλιση τροφής, προστασίας κ.α.), γι’ αυτό "καλωδιώθηκε" εξελικτικά στον εγκέφαλο των κοινωνικών ζώων και των ανθρώπων.

Πάντως δεν πείθονται όλοι οι επιστήμονες ότι αυτό που νιώθουν τα σκυλιά, είναι όντως ζήλια ανθρώπινου τύπου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ζήλεια δεν είναι ένα απλό, αλλά ένα πολύπλοκο συναίσθημα, που προϋποθέτει περίπλοκες σκέψεις για τον εαυτό τους και τους άλλους, κάτι που δεν είναι δυνατό για έναν σκύλο.

Άλλοι επιστήμονες ,όμως ,αντιτείνουν ότι όχι μόνο η ζήλεια είναι τελικά απλή και εν μέρει έμφυτη, άρα όχι παράξενο που τη νιώθουν -εκτός από τα μωρά- και οι σκύλοι, αλλά επιπλέον, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι τετράποδοι φίλοι μας φαίνεται να νιώθουν και άλλα οικεία στους ανθρώπους συναισθήματα, όπως ενοχή. Κάτι το οποίο θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο μας εκτενέστερα!

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Μάιος 2016 10:20
 

Pet Awards 2023

Διαφήμιση