• default color
  • red color
  • blue color
  • yellow color
  • orange color
Πώς να καθαρίζουμε σωστά τα αυτάκια του κατοικιδίου μας; PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την manikhs   
Σάββατο, 31 Μάρτιος 2018 07:24

Συνήθως το καθάρισμα των αυτιών του σκύλου μας, σπάνια είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, όσον αφορά τη φροντίδα του, γι΄αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνονται προβλήματα στην περιοχή. Τα αυτιά του σκύλου μας αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις. Έχοντάς το αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε διαθέτοντας λίγο από το χρόνο μας στον καθαρισμό των αυτιών του να προλάβουμε τυχόν προβλήματα και να κρατήσουμε υγιή το μικρό μας φίλο.

Σε προληπτικό επίπεδο, επιβάλλεται καλό σκούπισμα και στέγνωμα μετά το μπάνιο με ειδικές μπατονέτες (ειδικές για βρέφη) για να απορροφάται η υγρασία με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης μικροβιών και μυκήτων. Όταν λοιπόν θα πάμε να καθαρίσουμε τα αυτάκια του σκύλου μας θα ξεκινήσουμε αρχικά χαϊδεύοντας το σκύλο μας ώστε να είναι ήρεμος και να διεξαχθεί η διαδικασία πιο εύκολα. Έπειτα, σηκώνουμε τα πτερύγια των αυτιών του κατοικιδίου μας, κοιτάζουμε το εσωτερικό τους, στη συνέχεια αφήνουμε το και επαινούμε το σκυλί μας. Έτσι, ο σκύλος θα συνηθίσει αυτή την κίνηση και δε θα αντιδράσει όταν πάμε πράγματι να του καθαρίσουμε τα αυτιά, μπορούμε να τρίψουμε το εσωτερικό του, μόνο μέχρι εκεί που μπορούμε να δούμε και γύρω από τη βάση των αυτιών. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει ο σκύλος σιγά - σιγά να μη φοβάται και να ανέχεται το καθάρισμα των αυτιών του. Ιδανικά θα πρέπει να ελέγχουμε τα αυτιά του σκύλου μας για λοιμώξεις, παράσιτα ή βρωμιά μια φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, ελέγχουμε και για ξένα σώματα όπως άγανα, στάχυα, κλαδάκια που έχουν μπλεχτεί στα αυτάκια του σκύλου μας μετά από κάποια βόλτα και που είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς μπορούν να τρυπήσουν το τύμοανο του κατοικιδίου μας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι σηκώνοντας τα πτερύγια να κοιτάμε στο εσωτερικό του αυτιού. Το υγιές αυτί έχει ροζ έντονο χρώμα, χωρίς υπερβολικές βρωμιές. Αν δούμε στο σκύλο κάτι από τα παρακάτω, πιθανόν να έχει μολυνθεί.

• φλεγμονή ή οίδημα

• κάθε είδους βρωμιά

• δυσάρεστη μυρωδιά

• αν είναι ευαίσθητα στην αφή

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω μην επιχειρήσετε μόνοι σας να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου, αλλά επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τυχόν παράσιτα του αυτιού (ψώρα) αντιμετωπίζονται μόνο με ειδικά φάρμακα για να εξοντωθούν. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε το αυτί του. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να χορηγήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Μην ξεχνάτε ότι οι μολύνσεις του αυτιού που δεν αντιμετωπίζονται ή που αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο, πιθανόν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη. Πώς να τα καθαρίσετε Αν μετά τον έλεγχο του αυτιού του σκύλου σας δεν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε καθαρισμό των αυτιών είτε κάνοντας μια επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία είτε καθαρίζοντας ο ίδιος τα αυτιά του σκύλου σας. Προτιμήστε το μπάνιο για να ξεκινήσετε, για να αποφύγετε αναστάτωση στο υπόλοιπο σπίτι. Αρχικά, βάζουμε μια καλή ποσότητα καθαριστικού σε κάθε αυτί και κάνουμε μασάζ στη βάση του αυτιού για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αφήνουμε το σκύλο μας να κουνήσει το κεφάλι του . Καθαρίζουμε με μια μπατονέτα τυχόν επιφανειακή βρωμιά στο πτερύγιο ή το περίσσιο υγρό. Οι φυλές των σκύλων που έχουν μακριά αυτιά, όπως τα κυνηγόσκυλα ή τα σπανιέλ ή ακόμη και τα σκυλιά που κολυμπούν θα πρέπει απαραιτήτως να καθαρίζονται μια φορά τη βδομάδα.

Διαφορετικά στις υπόλοιπες ράτσες μια φορά το μήνα, εφόσον βέβαια ελέγξετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο αυτί όπως προαναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον φυλές με τριχωτό πόρο, όπως για παράδειγμα τα κανίς και τα μαλτέζ, χρειάζεται να ψαλιδίζουμε τις τρίχες για να για να αναπνέει το αυτί .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για το τι είναι καλύτερο για το δικό σας σκυλάκι. Ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια και ακρίβεια στα βήματα που χρειάζονται για έναν καθαρισμό που θα ανταποκρίνεται με απόλυτα στις ανάγκες του μικρού σας φίλου.