Απάντηση κας Ειρήνης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 08:01

Ερώτηση:

Γεια σας θα ήθελα να σας ρωτήσω για το κουνελάκι μου.. είναι τώρα σχεδόν δύο μηνών έχω παρατηρήσει ότι οι όρχεις του μυρίζουν λίγο έντονα και εκτός από αυτό τα ματάκια του έχουνε λίγο τσίμπλα δεν είναι κόκκινο το μάτι απλά κάθε μέρα βγάζω λίγη τσίμπλα  πιστεύετε ότι έχει κάτι?

Απάντηση: 

Kα Ειρήνη, τα κουνέλια ωριμάζουν σεξουαλικά πολύ γρήγορα. Σε ορισμένες ράτσες κι από την ηλικία των τριών μηνών. Φροντίστε απλά για την καθαριότητα της περιοχής με κάποιο ελαφρώς αντισηπτικό καθαριστικό. Για τα μάτια, φροντίστε να έχετε καλό πριονίδι στο κλουβί του χωρίς σκόνη. Αν επιμείνει το πρόβλημα, μπορείτε να βάζετε όταν υπάρχει έντονος ερεθισμός, οφθαλμικές σταγόνες με κορτιζόνη και αντιβίωση από το φαρμακείο. Για διαστήματα όχι μεγαλύτερα των 4-5 ημερών και μέχρι δυο φορές το 24ωρο. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 10:48
 
Απάντηση κας Λάρας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2021 08:28

Ερώτηση: 

Καλησπέρα σας!
Εδώ και 5 εβδομάδες ο σκύλος μου κάνει θεραπεία με travocort 2 φορές ημερησίως και έχει πάρει και baytril 50 για 15 μέρες. Δεν του έχει περάσει και έχουμε κάνει στείρωση στης 12/02. Όταν τον πήγα στο γιατρό για να δει την βάλανο κάναμε εξετάσεις και ήταν όλα καλά εκτός από την ALT που ήταν 398. Σε 2 μέρες μόνο με την τροφή Hepatic έχει κατέβει στα 234 και έμεινε εκεί έκτοτε, δλδ εδώ και 1 μήνα (έχουμε κάνει επανάληψη 2 φορές σε αυτό το διάστημα).Το πρόβλημα είναι ότι δεν του πέρασε ακόμα ούτε η βαλανος αλλά ούτε και το συκώτι έχει κατέβει κάτω από 90 η τιμή της ALT. Του έχει δώσει σαν αντιβίωση μετά την στείρωση clindavet 75gr /2 φορές ημέρα και ο σκύλος μου είναι μόλις 6.5 κιλά με πρόβλημα στο συκώτι. Την γνώμη σας θα ήθελα παρακαλώ

Απάντηση: 

Kα Λάρα, μου περιγράφετε θεραπείες αλλά δεν μου λέτε το πρόβλημα για το οποίο τις δίνετε! Ποιο "δεν έχει περάσει"; Τι πρόβλημα έχει η βάλανος του σκυλού σας; Γιατί κάνατε στείρωση; Για θεραπευτικούς λόγους; Τι σχέση έχει η βάλανος του σκυλού σας με την ηπατοπάθεια; Ποια η αιτία της ηπατοπάθειας; Διερευνήθηκε με υπέρηχο; Τι άλλες εξετάσεις κάνατε; Γιατί δόθηκε Clindavet μετά τη στείρωση;  Δεν είναι φάρμακο πρώτης επιλογής για μετά-εγχειρητική κάλυψη εκτός εάν έχουμε συγκεκριμένες επιμολύνσεις. Χωρίς πλήρες ιστορικό δεν μπορώ να σας βοηθήσω...

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 08:04
 
Απάντηση κας Μαρίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 04 Ιανουάριος 2021 15:14

Ερώτηση: 

Ο Λουπε το σκυλάκι μου είναι 15 ετών όμαιμο grifon canis 16 κιλών. Μετά από υπέρηχο ανακαλύψαμε πως έχει έναν όγκο στο αριστερό νεφρό ,ένα στη σπλήνα και μια κύστη με υγρό στο συκώτι. Ποια είναι η γνώμη σας: να το υποβάλλω σε εγχείρηση η να το αφήσω όσο πάει ? Μου είπε ο γιατρός ότι η κυστη8×6cm μπορεί να σκάσει και να κάνει εσωτερική  αιμορραγία  με συνέπεια το θάνατο. ποια η γνώμη σας? Σας ευχαριστώ!

Απάντηση: 

Kα Μαρία, λόγω της πολλαπλότητας των όγκων, σε συνεκτίμηση με την ηλικία του ζώου, θα σας συνιστούσα να μην το χειρουργήσετε. Εκτός του ότι θα ήταν ένα πολύωρο χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα ( με αντίστοιχες απώλειες αίματος και επιβαρύνσεις από τη νάρκωση) θα πρέπει να σκεφτείτε ότι θα υποβάλετε σε "τεστ κοπώσεως" τον εναπομείναντα νεφρό και το υπόλοιπο του υγιούς ιστού στο ήπαρ...η σπλήνα φαντάζομαι θα αφαιρεθεί παίρνοντας μαζί της δυστυχώς και μεγάλη ποσότητα αίματος). Δεν μας λέτε αν έχετε ήδη κάνει εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί το επίπεδο λειτουργιάς των νεφρών και ήπατος, που παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιβίωση κατά ΚΑΙ μετά το χειρουργείο... Καταλαβαίνω την αγωνιά σας αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με το χέρι στην καρδιά είναι ότι αν ήταν δικό μου ζώο δεν θα το χειρουργούσα.

Εύχομαι καλή τύχη σε ότι κι αν αποφασίσετε...


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2021 08:18
 
Απάντηση κου Γιάννη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 11:28

Ερώτηση: 

Καλημέρα έχουμε ένα Maltese 5 μηνών αρσενικό. Ενώ ξέρει να πηγαίνει στην πάνα του πολλές φορές κάνει τα τσίσα του σε διάφορα σημεία στο σπίτι τα έχει κάνει ακόμα και στο κρεβάτι του . και μερικές φορές ενώ δεν έχει τελειώσει αρχίζει και περπατάει και τα κάνει στην διαδρομή με σταγόνες . μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή? Ευχαριστώ πολύ !!! και ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στο παιχνίδι μετά από λίγο προσπαθεί συνέχεια και με γρύλισμα να κάνει ερωτική πράξη στα χέρια μας .

Απάντηση:

Κύριε Γιάννη, αυτά είναι συμπεριφορικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το νεαρό της ηλικίας στην πρώτη περίπτωση και με τις ορμές που ξεκινάνε στη δεύτερη. Για τα ούρα θα πρέπει να το βγάζετε 3-4 φορές την ημέρα τις ίδιες πάντα ώρες μέχρι να ενστερνιστεί το ωράριο και να μπορεί να τα κρατάει και για τη δεύτερη περίπτωση θα το υπομείνετε μέχρι να κάνετε στείρωση που καλό είναι να γίνει κοντά στο έτος ώστε να έχει πάρει την πλήρη ανάπτυξή του.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 11:38
 
Απάντηση κας Νίκης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 09:12

Ερώτηση:

Έχω μια γατούλα Περσίας 5 χρόνων είχε πρόβλημα με ένα δόντι της και ο κτηνίατρος μου δεν το πρόσεξε και της έκανε ένεση κορτιζόνης για στοματίτιδα και καλά. Το γατάκι μετά από δυο μέρες παρέλυσαν τα πίσω πόδια της και άρχισε να πίνει μόνο νερό. Τη πήγα σε άλλο κτηνίατρο τελικά της έβγαλε το ένα δόντι και το γατάκι άρχισε να τρώει μια χαρά. Η κορτιζόνη όμως της ανέβασε το ζάχαρο και την έκανε να πίνει συνέχεια νερό και να κατουράει παντού. Επανέλαβα σε 20 μέρες της εξετάσεις του ζαχάρου και ήταν φυσιολογικό. Όμως έχουν περάσει δυο μήνες κοντά και ακόμα πίνει πολύ νερό κι κατουράει δεν ξέρω πια τι να κάνω. Μου κατουράει παντού κι αρκετά ουρά. Παρακαλώ βοηθήστε με τι να κάνω η τι εξετάσεις να ακολουθήσω;

Απάντηση:

Kα Νίκη, μια (1) ένεση κορτιζόνης αποκλείεται να έφερε αυτά τα συμπτώματα...εκτός εάν ήταν τύπου depo (μακράς απορρόφησης). Προσωρινά μπορεί να φέρει η κορτιζόνη πολυουρία και πολυδιψία...η όποια όμως περνά μετά τη λήξη της δράσης της. Δεν γνωρίζω καμιά γάτα που να  έχει πρόβλημα μόνο σε ένα (1) δόντι. Συνήθως έχουν γενικό πρόβλημα με πολλά δόντια και εκτεταμένες ουλίτιδες/περιοδοντίτιδες. Αυτές δημιουργούν σηπτικά έμβολα και καταστρέφουν σιγά σιγά τα νεφρά. Η λύση είναι :  α)  οι εξαγωγές των πολύ σάπιων δοντιών  β) ο τακτικός καθαρισμός των υπολοίπων με υπέρηχους γ) ταυτόχρονη χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης και αντιφλεγμονωδών................ αλλά πολλές φορές η ζημία έχει γίνει. Η εικόνα που περιγράφετε είναι συμβατή με μια τέτοια περίπτωση .Επίσης σπάνια ορμονικά προβλήματα μπορεί να φέρουν τέτοιο αποτέλεσμα. Θα σας συμβούλευα να κάνετε γενικές εξετάσεις αίματος στο ζωάκι σας με ταυτόχρονο έλεγχο βιοχημικών παραμέτρων που θα σας δείξουν αν έχει αποκτήσει προβλήματα στα νεφρά, πιθανά ορμονικά προβλήματα, αναιμία κλπ κλπ. Ελπίζω να σας βοήθησα...

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 09:02
 
Απάντηση κας Γωγώς PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2021 08:12

Ερώτηση : 

Καλησπέρα σας Γιατρέ,
Έχουμε ένα σκυλάκι 8 ετών ράτσας beagle. Εδώ και περίπου 2 χρόνια ταλαιπωρούμαστε με ωτίτιδες στο δεξί αφτί του. Υπάρχει μια δυσπλασία εκ γενετής και μοιάζει σαν έναν μεγάλο όγκο που πρήζεται και του κλείνει τη είσοδο του αφτιού. Του έχουμε χορηγήσει κάποιες φορές κορτιζόνη και αμέσως έχει μικρύνει ο όγκος. Το πρόβλημα είναι πως θέλουμε να βρούμε την αιτία που το παθαίνει αυτό ο σκύλος μας. Του είχαμε πάρει έκκριμα για καλλιέργεια, η οποία δεν έδειξε να έχει κάτι. Είναι αρκετά αλλεργικός γενικά (κόκκινα αφτιά και μάτια, τρώει συνέχεια τις πατούσες του) αλλά δεν ξέρω πως αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον όγκο που έχει. Ο γιατρός μας πρότεινε μια εγχείρηση, όπου θα  του ανοίξει μια τρύπα να ακούει από κάπου αλλού, αλλά αυτό το θεωρεί έσχατη λύση γιατί είναι πολύ επίπονο και δύσκολο για το σκυλάκι μας απ’ ότι μας είπε. Ποια είναι η γνώμη σας επί του θέματος ; Ευχαριστώ των προτέρων.

Απάντηση:

Kα Γωγώ,

σε πολλά σκυλιά με χρονιές ωτίτιδες αναπτύσσονται υπερπλασίες στο εσωτερικό του πόρου. Πολλές τελικά φτάνουν να κλείνουν τον πόρο δυσχεραίνοντας την έξοδο της κυψελίδας και κάνοντας το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Εάν όντως έγινε καλλιέργεια και δεν ανέδειξε μολυσματικό αίτιο (προσοχή μικρόβια ΚΑΙ μύκητες) τότε η χορήγηση κορτιζόνης είναι ένα μέσο που μειώνει την υπερπλασία και ανακουφίζει το ζώο. Ένα φάρμακο που βοήθα πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνιων αλλεργιών ατοπικής φύσης (αλλεργίες που δεν οφείλονται σε τροφικούς η ορμονικούς παράγοντες) είναι η oclacitinib (Apoquel). Είναι μια ουσία που μας επιτρέπει να απαγκιστρωθούμε από την κορτιζόνη και με καλυτέρα αποτελέσματα...αλλά είναι πιο ακριβή λύση. Εάν όλα αυτά αποτύχουν, τότε το χειρουργείο που θα καθαρίσει τον πόρο από τις υπερπλασίες είναι η μοναδική σας λύση. Ελπίζω να σας κατατόπισα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2021 08:34
 
Απάντηση κας Χριστίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τρίτη, 29 Δεκέμβριος 2020 09:06

Ερώτηση : 

Γεια σας, η γάτα μου εδώ και λίγο καιρό εμφανίζει στο πιγούνι δηλαδή κάτω από το στόμα κάτι σαν μαυράκια φαίνεται σαν να είναι λερωμένη δηλαδή, τα οποία κάποιες φορές τα ξύνει .. αυτά τις φεύγουν από μόνα τους αλλά μετά ξαναεμφανίζονται.
Είναι δυο χρονών στειρωμένη και εμβολιασμένη.

Απάντηση : 

Kα Χριστίνα, πρόκειται για πόρους του δέρματος που επιμολύνονται από τα υπολείμματα τροφών και τα μικρόβια του στόματος της γάτας. Δημιουργούνται μικροκύστες πύου με πιθανό πώμα από σμήγμα (λίγο - πολύ σαν την ακμή στον άνθρωπο). Η λύση είναι ο τακτικός καθαρισμός της περιοχής με αντισηπτικό σαπούνι ... και αν το πρόβλημα έχει γίνει έντονο, με επάλειψη με αλοιφή κορτιζόνης-αντιβίωσης μέχρι να υποχωρήσει. Είναι κάτι που θα το παθαίνει συχνά όποτε βάλτε τα παραπάνω στην τακτική περιποίηση της γάτας σας. Καλή Πρωτοχρονιά!


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2020 08:34
 
Απάντηση κας Μαριλένα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 08:58

Ερώτηση: 

Καλησπέρα σας και καλές γιορτές, έχω στη κατοχή μου εδώ και 10 μέρες ένα καθαρόαιμο μαλινουα ,τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε κάποιες διάρροιες ,και ήρθαν οι Εμετοί σε κάθε γεύμα την επόμενη ακριβώς ημέρα τον πήγα στο κτηνίατρο να σημειώσω ότι είναι 2 μισή μηνών και δεν έχει κάνει ακόμη εμβόλια έχει βγει βόλτες στη φύση και όχι κοντά με άλλα σκυλιά , προχθές το πρωί πήγα στο κτηνίατρο και του έκανε μια ένεση σαν ντεπον μου είπε και αντιεμετική , είπε ότι δεν τρώει πολύ ποιοτικό φαγητό ,ενώ τον τάιζα πολύ καλά με φαγητό που του φτιάχνουμε εμείς ,τέλος πάντων μου είπε ότι πρέπει να του φτιάξω κοτόπουλο με ρύζι και το έκανα ,ο σκύλος έφαγε μόνο το μεσημέρι μετά από 1 ώρα που είχε δεχθεί τις ενέσεις ,δυστυχώς περνάει σχεδόν 30 ώρες που δεν έχει βάλει μπουκιά και κάνει διάρροια σαν νερό αλλά από κίτρινα τα καλά του έγιναν πιο καφετί , είχε τρέμουλο και εμετό το νερό που έπινε του έτρεχαν και τα σάλια ,δεν άντεχα να τον βλέπω έτσι πήρα τηλέφωνο τον κτηνίατρο και μου είπε ότι είναι από τον φόβο του.. σήμερα 25 Δεκεμβρίου έφαγε 10 η ώρα το βράδυ λίγο φαγητό σχεδόν 2-3 μπουκιές ρυζάκι με κοτόπουλο νερόβραστο. Μετά από δύο ώρες ξανά έκανε εμετό ,εάν παίξω μάτι του θα ξεσηκωθεί λιγάκι από την ώρα που έφαγε έστω και λίγο ο γιατρός μου πρότεινε να πάρω κάποια φάρμακα τα οποία λέγονται πριπεραν και ουλτραλεβουρ ,πιστεύω ότι ο γιατρός δεν έχει κάνει σωστή διάγνωση και φοβάμαι ότι το ζωάκι μου θα καταλήξει σε θάνατο εάν δεν βρω κάποιον να με βοηθήσει δυστυχώς μένω σε χωριό και είναι ο μόνος κτηνίατρος που μπορώ να απευθυνθώ ..βοηθήστε με δεν ξέρω τι να κάνω είμαι σε απελπισία.....

Απάντηση:

Kα Μαριλένα, κακώς δεν έχετε κάνει εμβόλια ενώ είναι ήδη δυόμιση μηνών. Τα αντισώματα που παίρνουν τα ζώα από το πρωτόγαλα φθίνουν από τις 45 μέρες...γι αυτό και ξεκινάμε εμβόλια από ηλικία 50-55 ημερών. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ίωση περνάτε...ελπίζω να μην είναι αρχή τύφου. Αν το αντιμετωπίσουμε ως γαστρεντερίτιδα θέλετε primperan ανά 8ωρο μια ώρα προ φαγητού, αντιόξινα ανά 12ωρο πχ Tagamet (καλυτέρα ενέσιμα) , προστατευτικό στομάχου (peptonorm), αντιδιαρροικη πάστα και μάλλον αντιβίωση κάθε διήμερο (ενέσιμη). Το ρύζι πρέπει να είναι πολύ βρασμένο (λαπάς) μαζί με κάποια πρωτεΐνη πχ κιμάς βρασμένος. Τα γεύματα πρέπει να είναι στο εξάωρο - οκτάωρο και πολύ μικρά (μια δυο κουταλιές). Έχετε δρόμο μπροστά σας και ελπίζω να πάνε όλα καλά...


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 11:28
 
Απάντηση κας Μαρίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Σάββατο, 28 Νοέμβριος 2020 08:48

Ερώτηση:

Γειά σας, θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με το κουτάβι μου. Είναι 3 μηνών, ημίαιμο μοιάζει με τζακ ράσελ τεριέ δεν γνωρίζω ακριβώς. Ξαφνικά δημιουργήθηκε μια θολή μεμβράνη στο ματάκι του σκύλου. Το πήγα στον κτηνίατρο αλλά δεν κατάφερε να βγάλει διάγνωση. Μου πρότεινε μια αλοιφή η οποία κόστιζε 35ευρώ για να φύγει η θολούρα αλλά δεν μου εγγυήθηκε πως θα ήταν αποτελεσματικό, οπότε και εγώ δεν το δοκίμασα. Υστέρα μου πρότεινε 2 διαφορετικά κολλύρια το ένα με κορτιζόνη και το άλλο αντιβίωση σε συνδυασμό με χάπι (prezolon) το 1/4 καθώς ζυγίζει μόνο 3 κιλά. Μπορώ να πω πως είχε αποτέλεσμα το έκανα για 5 ημέρες αλλά έχει μείνει θολή η άκρη του ματιού και δεν θέλω άλλο να το ταλαιπωρώ με χάπια και σταγόνες. Κυρίως αυτό που με προβληματίζει είναι πως δεν κατάλαβε η κτηνίατρος τι έχει το μάτι του κουταβιού μου. Θα ήθελα πολύ την γνώμη σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Κα Μαρία,

είναι άλλο πράγμα μια "θολή μεμβράνη" πάνω στο μάτι και άλλο η θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα λόγω ιογενούς φλεγμονής / μόλυνσης / αλλεργίας. Προφανώς σε εσάς είναι το δεύτερο. Η γιατρός σας διέγνωσε το φαινόμενο αλλά δεν θα μπορούσε να ξέρει την αιτιολογία του χωρίς ειδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις που είναι πολύ πιο ακριβές από 35 ευρώ.  Κι αυτό γιατί διαφορετικά αίτια καταλήγουν στο ίδιο εμφανές αποτέλεσμα. Η κορτιζόνη + αντιβίωση είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία σε πρώτη ανάγνωση. ΔΕΝ διακόπτουμε θεραπεία που δουλεύει "επειδή φοβόμαστε ότι ταλαιπωρούμε" το ζώο .Το ζώο θα ταλαιπωρηθεί πιο πολύ αν μείνει τυφλό. Είμαστε σε επικοινωνία με το γιατρό μας για επανέλεγχο και ακλουθούμε τις οδηγίες του κατά γράμμα. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 09:19
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL