Απάντηση κας Δάφνης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 23 Μάιος 2022 07:57

Ερώτηση: 

Καλησπέρα. Έχω έναν γατουλη ο οποίος παλαιοτέρα είχε πέσει από ύψος και είχαν παραλύσει τα πίσω πόδια του. Ο γιατρός είχε πει ότι είχε μετακινηθεί ένας σπόνδυλος κι ότι θα επανερχόταν. Του είχε δώσει κάποιες βιταμίνες και αντιβίωση. Τελικά επανήλθε. Πριν μια εβδομάδα ξαναέπεσε από σκάλες και πάλι παρέλυσαν τα πίσω πόδια του. Παίρνει βιταμίνες και κορτιζόνη πρωί βράδυ αλλά είναι πολύ άσχημα. Δεν μπορεί να περπατήσει καθόλου, η ουρά του είναι τελείως νεκρή και τα πίσω πόδια του τα κουνάει μόνο αν τον γαργαλήσουμε... Υπάρχει κάποια περίπτωση να συνέλθει ή μήπως ταλαιπωρείται. Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι και θέλουμε το καλύτερο γι αυτόν. Ευχαριστούμε πολύ.

Απάντηση: 

Κα Δάφνη, αφού κουνάει τα πόδια του υπάρχουν ελπίδες. Θα χορηγούσα αντιβίωση για μια εβδομάδα μετά το πέσιμο, για τυχόν εκδορές και πληγές, και επίσης μικρές δόσεις κορτιζόνης καθημερινά για ένα διάστημα 20 ημερών. Επίσης θα τον είχα σε κλωβό για να μειωθεί η δυνατότητα κίνησης. Ο κτηνίατρος σας είναι αυτός που θα κρίνει τις δόσεις, το συνολικό διάστημα χορήγησης φαρμάκων, και το διάστημα εγκλεισμού. Αυτό που θα δείτε συνήθως στον ένα μήνα από το πέσιμο, θα αντιπροσωπεύει το 80% της τελικής βελτίωσης. Αν η κατάσταση του τότε, δεν σας ικανοποιεί σαν επίπεδο ζωής του ζώου σας, θα πρέπει να σκεφτείτε την ευθανασία. Απαραίτητη προϋπόθεση ευζωίας είναι η δυνατότητα του να κινείται στοιχειωδώς, να τρώει, να ουρεί και να αφοδεύει φυσιολογικά. Εύχομαι να έχει και πάλι καλή εξέλιξη!

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 23 Μάιος 2022 11:33
 
Απάντηση κας Μαριάννας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την admin   
Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2022 13:21

Ερώτηση: 

Καλησπέρα σας, Σε συνέχεια της απάντησης σας, οι αμπούλες λέγονται, essential 6 spot-on. Το pet shop που ψωνίζουμε έχει κ κτηνιατρικά φάρμακα κ για το λόγο αυτό ακολουθήσαμε την προτροπή του ιδιοκτήτη. Επιπλέον το τρίχωμα χάνεται απ όλο το σώμα, όχι από συγκεκριμένα σημεία. Σας ευχαριστώ

Απάντηση: 

Κα Μαριάννα, Η περίοδος της τελοφασης (απόπτωσης) του τριχώματος κρατά γύρω στο 20ημερο. Κυρίως περιβαλλοντικοί παράγοντες (κρύο/ζέστη, καλοριφέρ, aircondition), και σπανιότερα στρεσσικοί παράγοντες ή ορμονικοί παράγοντες μπορούν να την πυροδοτήσουν. Ακόμα πιο σπάνιοι είναι οι διατροφικοί παράγοντες όπου ένα ζώο τρέφεται τόσο άσχημα που μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη νέων τριχών. Με συχνό βούρτσισμα απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και δραστηριοποιείται η κυκλοφορία στο δέρμα για την ανάπτυξη νέων. Τα spot on με essensial oils έχουν αμφισβητούμενη δραστικότητα...τουλάχιστον πάντως δεν βλάπτουν. Πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα έχουν τα σκευάσματα από το στόμα με Ω3/Ω6 λιπαρά. Επίσης σε συχνό λούσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν με σωστό pH και υποαλλεργική βάση. Δικαίωμα πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων έχουν ΜΟΝΟ τα κτηνιατρεία, τα φαρμακεία που έχουν κάνει επέκταση δραστηριότητας σε κτηνιατρική πώληση, και τα κτηνιατρικά φαρμακεία με επιβλέποντα κτηνίατρο. Στις αγροτικές περιοχές μπορούν να τα πωλούν και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ζωικής παράγωγης...στα ζώα εκτροφών κυρίως.

Εντούτοις έχω δει κτηνιατρικά φάρμακα να πωλούνταν ακόμα και σε σιδηροπωλεία...????

Ελλάδα...

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουάριος 2022 10:27
 
Απάντηση κας Δέσποινας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Παρασκευή, 19 Νοέμβριος 2021 08:37

Ερώτηση: 

Γειά σας. Χρειάζομαι την βοήθεια σας. Έχω ένα θηλυκό cockatiel εδώ και ένα χρόνο το οποίο κάποιος άφησε σε ένα pet shop φίλου και το πήρα εγώ. Είναι σε γενικές γραμμές πολύ ήσυχο αλλά ταυτόχρονα και πολύ φοβισμένο. Τρομάζει πολύ εύκολα και δεν πλησιάζει κόσμο πέρα από εμένα και άλλα 1-2 άτομα. Επίσης τελευταία παρατηρώ ότι έχει και μια μικρή μυρωδιά όπως πχ η μυρωδιά που έχει το τρίχωμα του σκύλου. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν τρώει ούτε την ίδια ποσότητα φαγητού που έτρωγε τόσο καιρό ούτε και στην ίδια συχνότητα. Και επίσης να αναφέρω ότι ήταν μαθημένη μόνο μέσα στο κλουβί και δεν θέλει να βγαίνει έξω. 2-3 φορές που προσπάθησα να την βγάλω ήταν πολύ διστακτική και δεν ήξερε να πετάξει. Την προσέχω όσο περισσότερο μπορώ και θα ήθελα να την δει γιατρός έστω προληπτικά αλλά φοβάμαι ότι θα τρομάξει ακόμα περισσότερο και δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Κα Δεσποινα, εάν το cockatiel έχει κάποια άσχημη μυρωδιά και έχει μειώσει το φαγητό του μάλλον θα έπρεπε να το δει γιατρός. Μπορεί να έχει κάποια μόλυνση ή κάτι άλλο που θα το βρει ο γιατρός αν ψαχτεί. Κάλο είναι να έχετε και πληροφορίες για το τι προτιμάει να τρώει και τι υφή και σύσταση έχουν τα κόπρανα του...ίσως και κάποιες φωτογραφίες .Στη μεταφορά χρησιμοποιείστε σκεπασμένο κλουβί και φροντίστε να γίνει όσο πιο ήρεμα γίνεται. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2022 08:36
 
Απάντηση κας Μαρία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τρίτη, 02 Νοέμβριος 2021 08:40

Ερώτηση:

Καλησπέρα, είναι μια αδέσποτη γάτα εδώ στη γειτονία και έχει χρόνιο θέμα με το αναπνευστικό της. Αυτή πέρασε μάλλον τον ιό αυτός που κολάνε οι γάτες πριν 2 χρόνια, όταν είχαν κολλήσει όλα τα γατιά της γειτονιάς. αλλά στη συγκεκριμένη έχει αφήσει μόνιμο πρόβλημα με φτέρνισμα και μύξες. Της είχα δώσει πριν μήνες μια αντιβίωση από κτηνίατρο για 10 μέρες. Της πέρασε για ένα διάστημα αλλά μετά επανήλθε το φτέρνισμα με τις μυξούλες. Κατά τα άλλα το γατί είναι καλά. Δεν φαίνεται άρρωστο, τρώει κτλ. Είναι γύρω στα 4-5 κιλά. Έχω τώρα 13 μέρες που της δίνω vybramisin μισό χάπι ανά 24ωρο αλλά δε βλέπω μεγάλη βελτίωση. Και πάλι αυτό το έκανα από συμβουλές μέσω ιντερνέτ γιατί δεν έχω χρήματα για να περιθάλψω όλα τα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάτι άλλο για αυτό της το πρόβλημα? ή δεν υπάρχει γιατρειά? Ευχαριστώ.

Απάντηση: 

Kα Μαρια, δυστυχώς πολλά από αυτά τα ζώα αναπτύσσουν μόνιμο πρόβλημα ρινίτιδας λόγω οριστικής καταστροφής του ρινικού βλεννογόνου. Γίνονται παροδικά καλά μετά από αντιβιώσεις και κορτιζόνη αλλά γρήγορα ξαναμολύνονται. Οι αλλαγές καιρού επίσης -όπως το κρύο και η υγρασία- επιβαρύνουν την κατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε και το Baytril για γάτες για 10-12 μέρες. Και η ταυτόχρονη χορήγηση κορτιζόνης (μισό χαπάκι των 5 mgr) βοηθάει στο  αρχικό "ξεμπούκωμα" και την ανορεξία. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν έχει τέλος...γι αυτό καλό είναι να αλλάζουν οι αντιβιώσεις και να υπάρχουν διαστήματα χωρίς αυτές, για να αναλαμβάνει το ζώο. Γι αυτό και πρέπει να εμβολιάζονται από 50 ημερών...Εύχομαι να πάει καλύτερα...

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Νοέμβριος 2021 12:23
 
Απάντηση κας Αλίκης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Παρασκευή, 15 Οκτώβριος 2021 08:03

Ερώτηση: 

Γεια σας! Στη γειτονιά μου υπάρχουν δυο αδέσποτα γατάκια από την ίδια γέννα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι όλη μέρα μαζί. Το ένα εκ των δύο, τις τελευταίες 3-4 μέρες ξεκίνησε να βήχει σαν να πνίγεται. Εμετό δεν έχω δει να κάνει. Ούτε η όρεξη για φαγητό έχει μειωθεί. Κάποιες φορές είναι πιο νωχελικό και άλλες όχι. Να σημειωθεί ότι από όταν το παρατήρησα να βήχει, τότε είχε χαλάσει και ο καιρός με βροχές και υγρασία. Το μόνο που μπόρεσα να κάνω είναι να τους φτιάξω ένα χαρτόκουτο με κουβέρτα για να μην κρυώνουν. Το αδερφάκι του δεν έχει κανένα σύμπτωμα βήχα, αλλά φοβάμαι μην κολλήσει. Δυστυχώς ως αδεσποτάκια δεν είναι εύκολο να τα πιάσω για να τα πάω στον κτηνίατρο. Η ηλικία τους είναι περίπου 6 μηνών. Λυπάμαι πολύ να δεχθώ ότι ίσως έχουν κάτι κακό αν δεν πάρουν μια αγωγή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εγώ για να τα βοηθήσω μέσα από την τροφή που τους δίνω; Ειλικρινά θα με ενδιέφερε η άποψή σας. Μπορώ να προσπαθήσω ίσως και να το ζυγίσω για να καταλάβω σε τι δοσολογία ίσως να πρέπει να πάρει κάτι. Είστε άξιοι για το αφιλοκερδές έργο σας! Ευχαριστώ.

Απάντηση: 

Kα Άλικη, βήχας σημαίνει αναπνευστική λοίμωξη κατά κανόνα. Ξεκινάει πολλές φορές ως ίωση ρινοτραχείτιδας  στη γάτα και μπορεί να επιπλακεί δίνοντας βήχα, μύξες, πυώδες οφθαλμικό έκκριμα, ως και πνευμονία σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Λύση είναι το ετήσιο εμβόλιο. Ένα αντιβιοτικό που μπορείτε να δώσετε είναι η τετρακυκλίνη. Κυκλοφορεί ως Vibramycin σε ανθρώπινο σκεύασμα το όποιο μπορείτε να πάρετε μόνο με συνταγή γιατρού. Ως κτηνιατρικό το βρίσκετε ως Ronaxan. Και τα δυο στα 100 mgr. Μισό χάπι την ημέρα σε μια ανεπτυγμένη γάτα (4-5 κιλά) ή τέταρτο στα 2 κιλά. Δώστε θεραπεία για 10 μέρες. Ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση...

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 07:32
 
Απάντηση κας Μαριάννας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2022 08:31

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, Έχω ένα σκυλάκι διασταυρωμένο λυκόσκυλο. Είναι θηλυκό, 27 κιλά, σχεδόν 2 χρόνων. Την προηγούμενη εβδομάδα της δώσαμε bravecto. Έχει έντονη τριχόπτωση, η τροφή της είναι κροκέτες Σολωμού. Επίσης εχθές της βάλαμε μια αμπούλα που μας πρότειναν από το πετ σοπ όπου ψωνίζουμε, μας είπαν πως θα χρειαστεί συνολικά 4,μια κάθε βδομάδα. Την βουρτσίζουμε κάθε μέρα κ μια φορά την εβδομάδα με μια ειδική χτένα όπου αφαιρεί το κάτω τρίχωμα όπως μας είπαν. Ήθελα να ρωτήσω εάν είναι φυσιολογικό να χάνει τόση πολύ τρίχα κ αν χρειάζεσαι να της δώσουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή γενικά εάν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ

Απάντηση: 

Κα Μαριάννα, Εάν η τριχόπτωση είναι από όλο το σώμα και όχι εντοπισμένη τότε είναι συνήθως φυσιολογικό. Στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρχουν φάσεις (συνήθως 2) που οι τρίχες ανανεώνονται πιο μαζικά. Ανησυχούμε όταν υπάρχουν εντοπισμένες αλλοιώσεις σε σημείο που να φαίνεται το δέρμα. Εάν είναι τέτοια περίπτωση πρέπει να σας δει κτηνίατρος. Οι τροφές με βάση το ψάρι  θεωρούνται καλές για το δέρμα λόγω των υψηλών Ω3/Ω6 λιπαρών που διαθέτουν. Χωρίς να μου λέτε το όνομα της αμπούλας που βάζετε δεν μπορώ να σας πω κάτι επ αυτού. Καλό είναι τα φάρμακα να τα παίρνουμε κατόπιν συμβουλής γιατρού και όχι pet shop. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2022 09:13
 
Απάντηση κου Εμμανουήλ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 10 Νοέμβριος 2021 08:19

Ερώτηση: 

Έχω ένα pug. 13χρονων έχει τραχηοβροχίτιδα του έδωσα 5μερεςvibramycin. 150mg αλλά συνεχίζει να κάνει εμετό και βήχει μέχρι που πνίγεται και του κόβετε η ανάσα. τι μπορώ να κάνω; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση: 

Kε Εμμανουήλ, Εξετάστηκε από γιατρό; Είναι σίγουρο πως έχει τραχειοβρογχίτιδα;  Οι τετρακυκλίνες (όπως το Vibramycin) δίνονται στη δόση των 100 mgr στα 10 κιλά βάρους, άπαξ ημερησίως. Τα 150 mgr που δώσατε είναι για 15 κιλά βάρος...και δεν έχω συναντήσει  κανένα Pug 15 κιλά... Μειώστε ΑΜΕΣΑ στα αντίστοιχα mgr, δώστε ταυτόχρονα και κορτιζόνη (μισό χαπάκι των 5 mgr την ημέρα επί 4-5 μέρες) και κάνετε τη θεραπεία με αντιβίωση επί συνόλου δεκαημέρου. Αν ο βήχας επιμένει θα σας πρότεινα να εξεταστεί  και καρδιολογικά, γιατί είναι συχνές στα ηλικιωμένα Pug οι βαλβιδοπάθειες που προκαλούν τον "βήχα" που περιγράφετε. Ελπίζω να σας κατατόπισα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 10 Νοέμβριος 2021 10:44
 
Απάντηση κας Χριστίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 07:30

Ερώτηση: 

Γεια σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με την γάτα μου. Έχω την δυνατότητα να της δίνω καθημερινά βρασμένο κρέας από μοσχάρι, αρνί , χοίρινο, κοτόπουλο και ψαριά αλλά είναι στειρωμένη και θέλω να ρωτήσω πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρά τροφή για στειρωμένες; την είχα μάθει από μικρή με κρέας καθημερινή και δύσκολα τρώει κροκέτες τώρα. Είναι τριών χρονών και 3.800 κιλά

Απάντηση: 

Kα Χριστινα, η ποικιλία κρεατικών βοηθάει στη διατήρηση της υγείας και την πρόσληψη διαφορετικού προφίλ πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Οι καλής ποιότητας ξηρές τροφές (super premium) για στειρωμένες, προσθέτουν και άλλα χρήσιμα στοιχεία στη διατροφή της και προστατεύουν από τη δημιουργία ουρολίθων ενώ έχουν μειωμένες θερμίδες ωστε να ελέγχεται το βάρος του ζώου σας. Θα σας πρότεινα μια πιο mixed διατροφή έτσι ωστε να είστε καλυμμένη και από αυτό το ενδεχόμενο. Χρήσιμη επίσης είναι που και που η χορήγηση ζωμού μυδιών (πλούσιος σε ταυρίνη) που είναι ένα αμινοξύ που χρειάζονται οι γάτες. Επίσης ως πηγή ινών και άλλων χρήσιμων στοιχείων καλό είναι να προμηθευτείτε το "γρασιδάκι" για γάτες (catnip). Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 13:30
 
Απάντηση κου Γιάννη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 10:27

Ερώτηση:

Έχω ένα κουτάβι 9 μηνών περίπου ,δεν είναι ράτσας ,το βρήκα πεταμένο με κλειστά μάτια και το μεγάλωσα με μπιμπερό. Τις τελευταίες μέρες είναι υπερκινητικό κλαψουρίζει συνέχεια και βάζει συνέχεια τα παιχνίδια του στο στόμα του και δεν τα βγάζει εύκολα. Είναι θηλυκό. Τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση:

Κε Γιάννη, μάλλον περνάει περίοδο ή αν την πέρασε περνάει ψευδοκύηση. Επισκεφτείτε τον τοπικό σας κτηνίατρο για πιθανή ορμονοθεραπεία. Και αν δεν σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή ... καλό είναι να στειρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 12:35
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL