Απάντηση κας Χριστίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 07:30

Ερώτηση: 

Γεια σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με την γάτα μου. Έχω την δυνατότητα να της δίνω καθημερινά βρασμένο κρέας από μοσχάρι, αρνί , χοίρινο, κοτόπουλο και ψαριά αλλά είναι στειρωμένη και θέλω να ρωτήσω πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρά τροφή για στειρωμένες; την είχα μάθει από μικρή με κρέας καθημερινή και δύσκολα τρώει κροκέτες τώρα. Είναι τριών χρονών και 3.800 κιλά

Απάντηση: 

Kα Χριστινα, η ποικιλία κρεατικών βοηθάει στη διατήρηση της υγείας και την πρόσληψη διαφορετικού προφίλ πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Οι καλής ποιότητας ξηρές τροφές (super premium) για στειρωμένες, προσθέτουν και άλλα χρήσιμα στοιχεία στη διατροφή της και προστατεύουν από τη δημιουργία ουρολίθων ενώ έχουν μειωμένες θερμίδες ωστε να ελέγχεται το βάρος του ζώου σας. Θα σας πρότεινα μια πιο mixed διατροφή έτσι ωστε να είστε καλυμμένη και από αυτό το ενδεχόμενο. Χρήσιμη επίσης είναι που και που η χορήγηση ζωμού μυδιών (πλούσιος σε ταυρίνη) που είναι ένα αμινοξύ που χρειάζονται οι γάτες. Επίσης ως πηγή ινών και άλλων χρήσιμων στοιχείων καλό είναι να προμηθευτείτε το "γρασιδάκι" για γάτες (catnip). Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 13:30
 
Απάντηση κας Αλίκης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Παρασκευή, 15 Οκτώβριος 2021 08:03

Ερώτηση: 

Γεια σας! Στη γειτονιά μου υπάρχουν δυο αδέσποτα γατάκια από την ίδια γέννα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι όλη μέρα μαζί. Το ένα εκ των δύο, τις τελευταίες 3-4 μέρες ξεκίνησε να βήχει σαν να πνίγεται. Εμετό δεν έχω δει να κάνει. Ούτε η όρεξη για φαγητό έχει μειωθεί. Κάποιες φορές είναι πιο νωχελικό και άλλες όχι. Να σημειωθεί ότι από όταν το παρατήρησα να βήχει, τότε είχε χαλάσει και ο καιρός με βροχές και υγρασία. Το μόνο που μπόρεσα να κάνω είναι να τους φτιάξω ένα χαρτόκουτο με κουβέρτα για να μην κρυώνουν. Το αδερφάκι του δεν έχει κανένα σύμπτωμα βήχα, αλλά φοβάμαι μην κολλήσει. Δυστυχώς ως αδεσποτάκια δεν είναι εύκολο να τα πιάσω για να τα πάω στον κτηνίατρο. Η ηλικία τους είναι περίπου 6 μηνών. Λυπάμαι πολύ να δεχθώ ότι ίσως έχουν κάτι κακό αν δεν πάρουν μια αγωγή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εγώ για να τα βοηθήσω μέσα από την τροφή που τους δίνω; Ειλικρινά θα με ενδιέφερε η άποψή σας. Μπορώ να προσπαθήσω ίσως και να το ζυγίσω για να καταλάβω σε τι δοσολογία ίσως να πρέπει να πάρει κάτι. Είστε άξιοι για το αφιλοκερδές έργο σας! Ευχαριστώ.

Απάντηση: 

Kα Άλικη, βήχας σημαίνει αναπνευστική λοίμωξη κατά κανόνα. Ξεκινάει πολλές φορές ως ίωση ρινοτραχείτιδας  στη γάτα και μπορεί να επιπλακεί δίνοντας βήχα, μύξες, πυώδες οφθαλμικό έκκριμα, ως και πνευμονία σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Λύση είναι το ετήσιο εμβόλιο. Ένα αντιβιοτικό που μπορείτε να δώσετε είναι η τετρακυκλίνη. Κυκλοφορεί ως Vibramycin σε ανθρώπινο σκεύασμα το όποιο μπορείτε να πάρετε μόνο με συνταγή γιατρού. Ως κτηνιατρικό το βρίσκετε ως Ronaxan. Και τα δυο στα 100 mgr. Μισό χάπι την ημέρα σε μια ανεπτυγμένη γάτα (4-5 κιλά) ή τέταρτο στα 2 κιλά. Δώστε θεραπεία για 10 μέρες. Ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση...

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 07:32
 
Απάντηση κου Αναστάση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Κυριακή, 18 Ιούλιος 2021 14:50

Ερώτηση:

Γεια σας, σε γατούλα 16 χρονών βάρους 3,300 κg δίνω γαστροπροστασία Λαπραζόλ, θα μπορούσατε να μου πείτε, ποιά είναι η σωστή δόση και πόσες φορές την ημέρα;

Απάντηση:

Κύριε Αναστάση, μια αρχική δόση θα ήταν το 1mgr ανά Kg ανά 12 ώρα, για το πολύ δυο εβδομάδες. Αναρωτιέμαι...ο γιατρός που σας το πρότεινε δεν μπορούσε να σας δώσει δοσολογία; Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 10:35
 
Απάντηση κας Χριστίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2021 15:52

Ερώτηση: 

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε. Ήθελα να πω ότι σήμερα έκανα το ζωάκι ένα μπάνιο καθώς ήταν λερωμένο λόγω της δυσκολίας που είχε στη κίνηση. Προς μεγάλη Μ έκπληξη λίγη ώρα μετά όχι μόνο στάθηκε στα πόδια του αλλά κατάφερε και να κινηθεί. Όπως είπα του χορηγώ πρεζολον και νευρομπιον απ' τη Πέμπτη, ενώ δεύτερα έως Τετάρτη έκανε ένεση κορτιζόνης κ αντιβίωση, όχι μόνο χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και με χειροτέρευση της κατάστασης του. Απ' τη στιγμή που έδειξε κάποιο σημάδι βελτίωσης σίγουρα να δώσω αντιβίωση; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν μιλάμε για εγκεφαλίτιδα η εγκεφαλικό; Σας ευχαριστώ παρά πολύ για όλα!

Απάντηση:

Κα Χριστίνα,  το εγκεφαλικό είναι οξύ φαινόμενο (εγκαθίσταται στιγμιαία)και οφείλεται ή σε σπάσιμο κάποιου αγγείου και αιμορραγία που λειτουργεί πιεστικά ή σε θρόμβωση κάποιου αγγείου και έλλειψη αιμάτωσης συγκεκριμένης περιοχής του φλοιού. Η εγκεφαλίτιδα έχει βαθμιαία χειροτέρευση (μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών χειροτερεύει μέχρι αστάθειας). Στο εγκεφαλικό δεν χορηγούμε αντιβίωση γιατί δεν υπάρχει προσβολή από μικρόβιο ενώ στην εγκεφαλίτιδα χορηγούμε. Μέχρι τώρα δεν έχω δει κουνέλι με εγκεφαλικό.  Έχω δει άφθονα με χρονιές εγκεφαλίτιδες...και σε όλες υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ελπίζω να σας κατατόπισα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Ιούνιος 2021 10:23
 
Απάντηση κας Αιμιλίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Πέμπτη, 27 Μάιος 2021 07:14

Ερώτηση: 

Έχω ένα πρόβλημα με το παπαγαλάκι εδώ και λίγες μέρες κάνει σαν να προσπαθεί να κάνει εμετό σήμερα έβγαλα κάτι σαν σάλια τα έβγαλε με το που το έκανε έπεσε με τα μούτρα στο φαγητό αλλά και πάλι συνεχίζει να κάνει το ίδιο προσπαθεί πάλι να βγάλει ανησυχώ πολύ.

Απάντηση:

Κα Αιμιλία, Πλην της περίπτωσης (συμβαίνει μερικές φορές) της μεγάλης κατανάλωσης νερού που στη συνεχεία το κάνουν εμετό, εάν επιμένει, δείχνει λοίμωξη πεπτικού ή κατάπωση ξένου αντικείμενου που δεν χωνεύεται ή τέλος κάποια παρασίτωση. Θα πρέπει να το δει κτηνίατρος με κάποια ειδίκευση στα πτηνά. Φροντίστε να τον ενημερώσετε για την δίαιτα του/ το περιβάλλον που μένει/ την ποιότητα των κοπράνων του. Ελπίζω να πατέ καλά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 27 Μάιος 2021 10:12
 
Απάντηση κου Γιάννη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 10:27

Ερώτηση:

Έχω ένα κουτάβι 9 μηνών περίπου ,δεν είναι ράτσας ,το βρήκα πεταμένο με κλειστά μάτια και το μεγάλωσα με μπιμπερό. Τις τελευταίες μέρες είναι υπερκινητικό κλαψουρίζει συνέχεια και βάζει συνέχεια τα παιχνίδια του στο στόμα του και δεν τα βγάζει εύκολα. Είναι θηλυκό. Τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση:

Κε Γιάννη, μάλλον περνάει περίοδο ή αν την πέρασε περνάει ψευδοκύηση. Επισκεφτείτε τον τοπικό σας κτηνίατρο για πιθανή ορμονοθεραπεία. Και αν δεν σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή ... καλό είναι να στειρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 12:35
 
Απάντηση κας Αιμιλίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2021 07:40

Ερώτηση:

Το   παπαγαλάκι μου έβγαλε σαν εμετό σάλια αλλά έχει εδώ και βδομάδες σχεδόν μήνα  που είχε σταματήσει όταν πήγα να πάρω τροφή μου είπαν ότι ίσως να έφαγε κάτι και να τον πείραξε του έβαλα βιταμίνες στικ παρλαμεντο και μαρούλι συν το φαγητό του ήταν καλά αλλά η φωνή του έχει βραχνιάσει από τότε που έκανε εμετό και σήμερα ξανά προσπάθησε να βγάλει σάλια. Ανησυχώ.

Απάντηση:

Κα Αιμιλία, εάν έχει βραχνιάσει η φωνή του έχει κάποια λοίμωξη αναπνευστικού ή κάποια παρασίτωση. Θα πρέπει να χορηγήσετε αντιβίωση στο νερό του για μια εβδομάδα. Καλό είναι να κάνετε και μια αποπαρασίτωση κι ένα καλό καθάρισμα στο κλουβί του -όπου όλα θα πλένονται ανά 10 ήμερο με βραστό νερό και σαπούνι-. Εύχομαι να πατέ καλά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2021 12:31
 
Απάντηση κας Χριστίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2021 07:16

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας,
Το Σάββατο το κουνελάκι μου άρχισε να γέρνει το κεφάλι του. Μέχρι τη Δευτέρα επιδεινώθηκε, πήγαμε στον κτηνίατρο κ επί τρεις μέρες έκανε ενέσεις κορτιζόνης και αντιβίωση , χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το κουνελάκι τώρα δε μπορεί να σταθεί καθόλου λόγο της κλίσης της κεφαλής κ το ταΐζω/ποτίζω εγώ κ έχει μεγάλη όρεξη(τα πόδια ανταποκρίνονται κανονικά). Είπαμε να προσπαθήσουμε για λίγο ακόμα κ του δίνω 1/4 prezolon και μισό χάπι neurobion (με δική μου πρωτοβουλία ) γιατί ενώ γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επανέλθει , όπως είναι φυσικό δε θέλω να το χάσω. Δεν έχει γίνει καμία ειδική εξέταση, μόνο έλεγχος της ευαισθησίας των οφθαλμών οι οποίοι δεν είχαν ανταπόκριση. Μπορώ να κάνω κάποια προσπάθεια παραπάνω; μέχρι πότε θα δω αν δω διάφορα ; Αν δε γίνεται κάτι σαφώς θα ναι καλύτερο να το κοιμίσω και το γνωρίζω αυτό, αλλά θα ήθελα να έχω κάνει ότι μπορώ μέχρι να παρθεί η απόφαση.(Δυστυχώς στη περιοχή που βρίσκομαι δεν υπάρχει ιδιαίτερη γνώση επάνω στα κουνελάκια από τους γιατρούς. )Ευχαριστώ.

Απάντηση: 

Κα Χριστίνα, δυστυχώς, πρόκειται μάλλον για εγκεφαλίτιδα... που είναι συνηθισμένη στα κουνέλια. Τα περισσότερα ζώα τα χάνουμε ανεξαρτήτως θεραπείας, κάποια επιζούν με νευρολογικά προβλήματα και πολύ λίγα το ξεπερνούν. Δοκιμάστε Eνροφλοξασίνη + κορτιζόνη καθημερινά πρωί και βράδυ.  Ο γιατρός σας θα σας πει τα εμπορικά ονόματα και τις δόσεις. Αν δεν έχετε ανταπόκριση μέσα σε μια εβδομάδα καλό είναι να κάνετε ευθανασία για να μην ταλαιπωρείτε το ζωάκι σας.  Αν δείτε συνεχίστε τη για 15 μέρες. Ελπίζω για το καλύτερο...

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2021 15:55
 
Απάντηση κας Αναστασίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 24 Μάιος 2021 07:05

Ερώτηση: 

Έχω ένα κουτάβι εδώ και λίγες μέρες δυστυχώς δεν ξέρω τι ράτσα είναι το θέμα είναι ότι ναι μεν τον έμαθα να κάθεται δεμένος αλλά την ώρα που θα πάω να τον λύσω ή να τον δέσω και είμαι σκυμμένη μπαίνει ανάμεσα από τα πόδια μου γτ συμβαίνει αυτό? Κι επίσης δεν τρώει την τροφή του και κάνει συχνά εμετό βγάζει καφέ υγρά είναι σχεδόν 2 μηνών.

Απάντηση:

Kα Αναστασία, Είναι κουτάβι... και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη εκπαίδευση από "λίγες μέρες" για να κάνει αυτά που θέλετε. Επίσης δεν πρέπει να το δένετε, παρά μόνον όταν τον βγάζετε βόλτα ή αν θέλετε να κάνετε κάποια δουλεία και σας ενοχλεί...(πχ σφουγγάρισμα!). Αν δείχνει υγιής και κάνει εμέτους "που και που" θα δοκίμαζα να αλλάξω την τροφή του με κάποια άλλη ή να μαγείρευα κάτι εύπεπτο (πχ βραστό ρύζι με κιμά) μέχρι να ηρεμήσει το στομάχι του.  Αν συνεχιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να τον δει γιατρός και θα πρέπει μαζί να φροντίσετε και για τα υπόλοιπα (chip/εμβόλια/αποπαρασιτώσεις/αμπούλες κλπ).

Καλορίζικο σας  εύχομαι!

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 27 Μάιος 2021 07:16
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL