Απάντηση κας Έλενας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2020 18:15

Ερώτηση:

Καλησπέρα, το κουνέλι μου έχει απόστημα κοντά στο μάτι και έχει γείρει από την μια πλευρά και υποθέτω ότι έχει εγκεφαλίτιδα. Παρακαλώ πολύ, μπορείτε να μου πείτε τι αντιβίωση να του δώσω;

Απάντηση:

Kα Έλενα, είναι δύσκολο να γνωρίζω χωρίς καλλιέργεια. Η εγκεφαλίτιδα είναι μια από τις αιτίες που γερνούν το κεφάλι. Άλλες είναι η ωτίτιδα, οδοντικά αποστήματα και λοιμώξεις παραρινικών κόλπων. Τυφλά θα έδινα baytril πόσιμο για μια εβδομάδα με παρακολούθηση για το αν πιάνει το μικρόβιο ή όχι. Αλλιώς θα πρέπει να το δει γιατρός.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2020 18:23
 
Ερώτηση κου Γιάννη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2020 15:15

Ερώτηση:

Καλησπέρα , ο κτηνίατρος συνέστησε να δίνω στον σκύλο μου (pitbull x dogo argen) 32 κιλά το  VYBRAMYCIN 100 για όσο έχει βήχα-λοιμωξη αναπνευστικού (σαν να έχει σταθεί κόκκαλο στο λαιμό κάνει ο σκύλος). Η ερώτηση αφορά στην απορία μου για την δόση. Οι ενδείξεις του φαρμάκου σε ενήλικες ανθρώπους αναφέρουν 200 mg ημερησίως την πρώτη μέρα και μετά 100 ημερησίως. Εμένα μου είπε να δίνω στον σκύλο 2 ταμπλέτες το πρωί και 2 το βράδυ, σύνολο 400 mg την ημέρα. Έως ότου εξαφανιστεί ο βήχας και επιπλέον 2 ημέρες. Μήπως είναι υπερβολική η δόση; Μήπως ενέχει κίνδυνο παρενεργειών;; Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά

Απάντηση:

Όχι δεν είναι επικίνδυνη η δόση. Αν όντως είναι 32 κιλά μπορείτε να δώσετε λίγο λιγότερο...έως 1,5 χάπι πρωί και 1.5 βράδυ. Στα 35 κιλά δίνουμε όντως δυο και δυο. Διάρκεια χορήγησης περίπου 10-12 μέρες. Επίσης, αν ο βήχας είναι έντονος, θα βοηθούσε μικρή δόση κορτιζόνης (εάν ο σκύλος δεν έχει άλλο πρόβλημα υγείας) πχ...1.5 χάπι Prezolon 5mg πρωί + βράδυ, για μια εβδομάδα και μετά σταδιακή μείωση της δόσης μέσα σε άλλη μια εβδομάδα. Ταΐζετε μαλακές υγρές τροφές ή σούπες για όλο το διάστημα. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση προλαμβάνεται αν κάνετε το εμβόλιο της τραχειοβρογχίτιδας του σκύλου. Ελπίζω να σας κατατόπισα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2020 14:30
 
Ερώτηση κας Έμυ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2020 07:49

Ερώτηση: 

Καλησπέρα σας το σκυλάκι μου ένα ημίαιμο κανίς 12 ετών δεν ήταν πολύ καλά τον τελευταίο καιρό. Από εξετάσεις που κάναμε έδειξε πιθανή νεοπλασία σε ήπαρ και νεφρό. Επίσης υπάρχει συσσώρευση υγρού στην κοιλίτσα της. Της δίνω παυσίπονο για να μην πονάει. Τι άλλο μπορώ να κάνω για εκείνη; Δυστυχώς δεν μου δίνουν ελπίδες και δεν θέλω να την χάσω. Ευθανασία δεν πρόκειται να γίνει προς το παρόν. Ευχαριστώ πολύ.


Απάντηση:

Kα Έμυ, δυστυχώς πολύ λίγα μπορείτε να κάνετε στην κατάσταση που περιγράφετε. Αν όντως υπάρχει πόνος τότε μικρές δόσεις αναλγητικών θα βοηθήσουν. Ένα πολύ καλό είναι το Onsior που έχει και μικρή επίδραση στη νεφρική λειτουργιά. Για το υγρό στην κοιλία, εάν είναι λίγο δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.  Αν όμως είναι εμφανής ο ασκιτής και το ζώο δυσκολεύεται, καλό είναι να δώσετε κάποιο διουρητικό ή να προβαίνετε σε περιοδικές αναρροφήσεις με παρακέντηση. Ο κτηνίατρος σας θα σας καθοδηγήσει για το αν και πότε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Όσο το ζωάκι σας είναι λειτουργικό, αυτόνομο και μπορεί να τρώει...το χαίρεστε όσο μπορείτε. Θα καταλάβετε μόνη σας πότε είναι η ώρα που πρέπει να το ξεκουράσετε... Καλό κουράγιο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2020 13:16
 
Ερώτηση κας Δώρας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Σάββατο, 09 Μάιος 2020 15:11

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω έναν γάτο 9 μηνών και παρατήρησα ότι 2 μέρες τρώει ελάχιστα έως καθόλου και κοιμάται όλη την ώρα. Δεν φαίνεται να πονάει κάπου και δέχεται τα χάδια. Θα έπρεπε να ανησυχήσω;


Απάντηση:

Κυρία Δώρα, δεν μας λέτε αν είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο. Σε κάθε περίπτωση αν συνεχιστεί και τρίτη μέρα, καλό είναι να το δει γιατρός. Μπορεί να περνάει κάποια απλή ίωση με πυρετό ή μπορεί να είναι και κάτι σοβαρότερο που μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ή και εξετάσεις...


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 10:11
 
Απάντηση κας Μαρίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 08:41

Ερώτηση:

Το σκυλάκι μου , 3 ετών και 5,5 κιλά , πάσχει από ωτίτιδα , προχωρημένη όπως είπε η γιατρός. Χρησιμοποιώ το surolan , όμως , το σκυλάκι δεν δέχεται με τίποτα τις σταγόνες . Δυσκολεύομαι πολύ να τις βάλω σωστά , επίσης το σκυλάκι είναι κάπως επιθετικό και δεν μπορώ να το χειριστώ ακόμα σωστά μιας και το απέκτησα πολύ πρόσφατα . Ρώτησα και μου είπαν ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω μιας και η ωτίτιδα είναι προχωρημένη , αντιβίωση augmentin ανθρώπινη . Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει αυτό και αν είναι επικίνδυνο για το σκυλάκι .


Απάντηση:

Σε κάποιες ωτίτιδες είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα. Εξαρτάται από το αίτιο που τις προκαλεί. Αν δεν έχετε κάνει καλλιέργεια καλό είναι να ζητήσετε από την γιατρό σας να γίνει. Αν μάθετε το μικρόβιο που την προκαλεί μετά μπορεί εύκολα η γιατρός σας να κάνει την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού από το στόμα που θα λύσει το πρόβλημα. Tο Αugmentin είναι ένα κοινό αντιβιοτικό με ευρύ φάσμα αλλά δεν πιάνει όλες τις ωτίτιδες...πχ την ψευδομονάδα ή τις μυκητιακές ωτίτιδες ή τα ακάρεα. Για να μην δίνετε στην τύχη αντιβιοτικά με όλους τους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες σας συνιστώ την καλλιέργεια. Έχετε υπόψη σας ότι η από το στόμα χορήγηση πιάνει πολύ πιο αργά τις ωτίτιδες και θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα χορήγησης που μπορεί να φτάσει και τον μήνα σε παλιές και σοβαρές περιπτώσεις. Ελπίζω να σας κατατόπισα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 07 Απρίλιος 2020 08:31
 
Ερώτηση κας Κωνσταντίνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Σάββατο, 10 Οκτώβριος 2020 11:39

Ερώτηση:

Ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με τον γάτο μου. Να σημειώσω ότι μένω σε χωριό και είναι γάτος αυλής πιο πολύ και μη στειρωμένος.  Είναι 13 χρονών περίπου και εδώ κ περίπου 2 μήνες τρώει πάρα πολύ, πίνει πολύ νερό και έχει ακράτεια ούρων. Σταγόνες κατά την διάρκεια της ημέρας. Του δίνω χάπι για τα σκουλικάκια.  Η μεταφορά του σε κτηνίατρο ( 1 ώρα απόσταση) είναι αρκετά δύσκολη γιατί δεν μπαίνει μέσα σε κλουβί και αν χρειαστεί να γίνει θα πρέπει να του δώσω χάπι ηρεμιστικό. Είχα καταφέρει να συλλέξω μερικά ούρα, τα είχα πάρει στον κτηνίατρο κ είχε ουρολοίμωξη. Του δώσαμε αντιβίωση κτηνιατρική και μπορώ να πω ότι η ακράτεια μειώθηκε κατά πολύ αλλά όχι εντελώς. Του έκανα άλλες 2 φορές αναλύσεις ούρων και συνέχιζε να έχει ουρολοίμωξη με αποτέλεσμα να πάρει αντιβίωση σχεδόν 1 μήνα. Τώρα δεν του δίνω τίποτα γιατί δεν θέλω να τον επιβαρύνω άλλο με αντιβιώσεις. Υποπτεύομαι νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Μπορεί να έχει για τόσο μεγάλο διάστημα ουρολοίμωξη και να μην του περνάει με τις αντιβιώσεις?
2) Πόσο επικίνδυνο είναι το ηρεμιστικό χάπι για την ηλικία του και σε περίπτωση που έχει νεφροπάθεια?

Απάντηση:

Κα Κωνσταντίνα, η περιγραφή θυμίζει ζώο με διαβήτη. Ναι μεν στην ουρολοίμωξη (που μπορεί να συνυπάρχει) το ζώο ουρεί πιο συχνά -αλλά με μικρές ποσότητες ούρου- Αλλά αυτό δεν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νερού και φαγητού...πράγμα που το κάνει ο διαβήτης. Ζώα με νεφρική ανεπάρκεια συνήθως έχουν αντίθετη συμπεριφορά (μικρή πρόσληψη νερού και φαγητού- αδυνάτισμα-αφυδατωμένη εικόνα)

Για τις ερωτήσεις σας: 

1) Έγινε καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα; Δηλαδή ταυτοποιήθηκε μικρόβιο και η αντίστοιχη αντιβίωση που το πιάνει; Χορηγήθηκε η αντιβίωση στη σωστή δοσολογία και για ικανό συνεχές διάστημα (πχ πρωί - βράδυ επί δυο εβδομάδες); Μπορεί να υπάρχει άλλη αιτία που πυροδοτεί τις ουρολοιμώξεις (πέτρες ή άμμος στην κύστη, διαβήτης, ανατομικές ανωμαλίες ουροποιητικού)

2)Τα συνήθη ηρεμιστικά χάπια ειδικά για ζώα (δυο γνωρίζω, χάπι και κάψουλα) έχουν μηδαμινή επίδραση στα νεφρά εφόσον δίνονται στη σωστή δόση.

Ελπίζω να σας κατατόπισα. Εύχομαι γρήγορη λύση του προβλήματος.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2020 15:32
 
Ερώτηση κας Ρίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 10:07

Ερώτηση:

Ο γάτος μου (3 ετών, μετρίου βάρους) τρώει πολλά φακελάκια του εμπορίου καθημερινά (χωρίς καθόλου ξηρή γιατί δεν του αρέσει), με αποτέλεσμα να εμφανίζει ανά διαστήματα διάρροιες. Με νηστεία και κοτόπουλο μαγειρευτό φτιάχνει, και μετά όταν ξανά τρώει φακελάκια επιδεινώνεται. Χάπι αντιπαρασιτικό έδωσα πρόσφατα και αμπούλα για εξωπαράσιτα, άρα μάλλον δεν είναι από αυτό. Μήπως υπάρχει κάποια αγωγή φαρμακευτική ή διαιτητική για να ανακουφιστεί;

Απάντηση:

Kυρία  Ρια,  αφού έχετε εντοπίσει το πρόβλημα στο είδος της τροφής, η λύση δεν είναι η φαρμακευτική αγωγή αλλά η αλλαγή της δίαιτας με κάποιο είδος που δεν θα τον πειράζει. Θα σας πρότεινα να κάνετε αποκλειστική διατροφή ανά εβδομάδα με διαφορετικές μάρκες για να δείτε πια τον βολεύει  περισσότερο. Αλλιώς θα πρέπει να στραφείτε σε σπιτικό φαγητό αφού λέτε ότι δεν το πειράζει. Μια άλλη λύση είναι οι κλινικές δίαιτες σε μαλακή μορφή για ζώα με ευαισθησία στο γαστρεντερικό. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες και από την Royal Canin, Hills κλπ. Ελπίζω να σας βοήθησα...


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2020 07:52
 
Απάντηση κας Μάγδας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 08:45

Ερώτηση:

Η σκυλίτσα μου δεν αδιαθέτησε όταν έπρεπε  και τώρα είναι πρησμένη τι μπορεί να έχει;

Απάντηση:

Αν εννοείτε πρησμένη στην κοιλιά...δυο-τρία πράγματα είναι πιθανά: εγκυμοσύνη (αν σας ξέφυγε και ζευγάρωσε, δείχνει υγιής αλλά τρώει πιο πολύ)....... πυομήτρα (όμως θα δείχνει άρρωστη!)... ψευδοκύηση (έχει συμπεριφορά εγκύου με ελαφρά διογκωμένη κοιλιά λόγω κατακράτησης υγρών, πρησμένο στήθος με γάλα - δείχνει υγιής). Μια επίσκεψη στον γιατρό σας θα σας λύσει την απορία για το ποιο από τα τρία είναι. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 09 Μάιος 2020 15:17
 
Απάντηση κας Γεωργίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Σάββατο, 21 Μάρτιος 2020 12:09

Ερώτηση : 

Έχω ένα ημίαιμο κοκόνι θηλυκό ηλικίας 1 έτους. Την πήρα 6 μηνών μαθημένη (θεωρητικά) στην τουαλέτα. Τους τελευταίους 3 μήνες όμως κατουράει μέσα στο σπίτι (μπορεί και 4 φορές την ημέρα κάποιες φορές) χωρίς να έχω αλλάξει κάτι στη ρουτίνα της. Άλλες φορές κατουράει μόνο μέσα άλλες και μέσα και στην βόλτα. Την βγάζω βόλτα 2 φορές την ημέρα. Έχω δοκιμάσει και 3 αλλά και πάλι δεν έχει αλλάξει κάτι. Έχω δοκιμάσει να την επιπλήττω με μη παλαμάκια και τέτοια την ώρα που την πιάνω και με αγνοεί παντελώς! Πολλές φορές κατουριέται και όταν θέλει να παίξει και τρέχει πέρα δώθε όπου βρει!(αλλά όχι μόνο τότε είναι γενικό φαινόμενο).

Πως μπορώ να το διορθώσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση :

Αν είναι στειρωμένη μπορεί να οφείλεται σε αυτό. Έχει παρατηρηθεί ακράτεια σε θηλυκά ζώα μετρά τη στείρωση. Πρόκειται τότε για ορμονική παρενέργεια και λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε. Αν δεν είναι ή θεωρείτε ότι το κάνει σκόπιμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε εκπαιδευτή. Αλλιώς φαρμακευτικά υπάρχει σιρόπι Propalin για ακράτεια σκύλου. Δυστυχώς δεν πιάνει όλα τα ζώα... Μόνο με δοκιμή θα το διαπιστώσετε και αφού πρώτα ψάξετε το ζήτημα με εκπαιδευτή αρχικά και γιατρό στη συνέχεια.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 21 Μάρτιος 2020 12:34
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL