Απάντηση κας Νάνσυ PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Συντάχθηκε απο τον/την Κωνσταντάρας Γιάννης   
Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2019 11:35

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω μια σκυλίτσα 5 ετών που τέτοια εποχή ξεκινάει και ξύνεται συνεχώς και τρώει υπερβολικά τις πατούσες της. Από τη μάντρα της διπλανής κατοικίας κρέμεται κι ενα πεύκο με κουκούλια. Καθαρίζω την αυλή όσο μπορώ αλλά γύρη υπάρχει, όπως φυσικά και την ίδια.. Τρίτη χρονιά φέτος το πρόβλημα με το ξύσιμο. Και πρόπερσι και πέρσι πήγαμε στον κτηνίατρο και κάναμε αγωγή με prezolon και πλυσίματα με Malaseb, ηλεκτρικές σκούπες για ακάρεα κλπ, (για malasezia) όλα αυτά τα κάνω ,αμπούλες εννοείται. Το πρόβλημά μου είναι ότι δε θέλω να της δίνω συνέχεια κορτιζόνη γιατί μετά οι αιματολογικές εξετάσεις είναι χάλια, σημειωτέον ότι κάθε τόσο κάνουμε και θεραπεία για ερλίχεια.

Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο αντισταμινικό φάρμακο ώστε να ανακουφίζεται από τη φαγούρα, συνεχίζοντας βεβαίως να κάνουμε μπάνια με Μalaseb και όλα τα λοιπά. Δε θέλω να τη φορτώνω συνέχεια με κορτιζόνη. Και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε στείρωση. Να μην είναι εξασθενισμένος ο οργανισμός της από την κορτιζόνη.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Νάνσυ

 

Απάντηση:

Kα Νάνσυ,

Αν το πρόβλημα είναι έντονο και εποχιακό τότε έχετε κάποια αλλεργία σε εξωτερικό παράγοντα. Οι κάμπιες από τα κουκούλια των πεύκων είναι από έντονα αλλεργιογόνες εως τοξικές αν καταποθούν. Καθαρίστε όσο καλύτερα μπορείτε. Αν έχετε πρόβλημα με Μαλασέζια είναι προφανώς δευτερογενές πάνω στο έδαφος της αλλεργίας. Αν η κορτιζόνη δυσκολεύεται να ελέγχει τα συμπτώματα, κανένα αντιισταμινικό δεν θα βοηθήσει γιατί είναι πολύ πιο ήπια στη δράση τους. Ίσως ένα νέο φάρμακο που λέγεται Apoquel σας βοηθήσει με τη φαγούρα. Είναι ακριβό και πρέπει να το δώσετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
Ελπίζω να βοήθησα...

Κωνσταντάρας Γιάννης
Κτηνίατρος ΑΠΘ

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2019 14:16