.

.

.

.

.

.

.

Σκύλος - Εγκυμοσύνη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010 01:01

Εγκυμοσύνη Σκύλου

Η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 εβδομάδες και συνήθως η γέννα έρχεται στην 62-63 ημέρα της κύησης. Την εγκυμοσύνη μπορούμε να την διαγνώσουμε με ένα τεστ ρελαξίνης σε δείγμα αίματος από την 25η ημέρα ή με υπέρηχο την 28-30η ημέρα.

Μπορούμε να μάθουμε πόσα έμβρυα είναι στην κοιλιά του σκύλου μας με σχετική ακρίβεια, εκτός και αν είναι περισσότερα από 5-6 που είναι λίγο πιο δύσκολο. Με στηθοσκόπιο μπορούμε να ακούσουμε τους χτύπους της καρδιάς των εμβρύων μετά την 6η εβδομάδα. Από την ώρα του ζευγαρώματος απαγορεύεται να δίνουμε στο σκύλο μας οποιοδήποτε φάρμακο εκτός από

εντολή του γιατρού. Πολλές φορές αν χρειαστεί είναι καλό να παίρνει ο σκύλος μας συμπλήρωμα ασβεστίου.

Ο γιατρός θα μας πει πότε πρέπει να κοιτάξει το σκύλο μας για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης του.

1η εβδομάδα – γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και ίσως έχουμε πρωινές αδιαθεσίες και αλλαγή συμπεριφοράς.

2η εβδομάδα – τα έμβρυα εισχωρούν από τις σάλπιγγες στην μήτρα και έχουμε ίδια συμπεριφορά όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

3η εβδομάδα – τα έμβρυα έχουν πλέον εμφυτευτεί στην μήτρα.

4η εβδομάδα – έχουμε ανάπτυξη σπονδυλικής στήλης και ματιών των εμβρύων. Η μητέρα κουράζεται πλέον πιο εύκολα και αναπτύσσονται οι θηλές της.

5η εβδομάδα – τα έμβρυα έχουν πάρει τη μορφή σκύλων και μπορεί πλέον να προσδιοριστεί το φύλο. Έχουμε ανάπτυξη των δακτύλων, νυχιών και τα μάτια τώρα κλείνουν. Τελειώνει η οργανογένεση και αυξάνει το βάρος της μάνας. Γίνεται πιο ήρεμη, φιλική και ευαίσθητη.

6η εβδομάδα – μπορούμε να ακούσουμε την καρδιά με το στηθοσκόπιο και έχουμε και εμφανή χρωματισμό του δέρματος. Η κοιλιά της μάνας συνεχίζει να φουσκώνει ενώ οι θηλές σκουραίνουν και διογκώνονται. Πλέον πρέπει να αρχίσει να κοιμάται εκεί που θα γεννήσει.

7η εβδομάδα – συνεχίζεται η ανάπτυξη των εμβρύων ενώ η μάνα αρχίζει να χάνει τρίχωμα από την κοιλιά. Εάν ο σκύλος μας έχει μακρύ τρίχωμα, τον κουρεύουμε στην κοιλιά και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα και να προσέχουμε τις σκάλες καθώς έχει πλέον μεγαλύτερο βάρος και είναι δύσκολο να μπορέσει να τις ανέβει με την ίδια ευκολία.

8η εβδομάδα – μπορούν πλέον να γεννηθούν τα κουταβάκια. Πιέζοντας τις θηλές της μητέρας εμφανίζεται γάλα.

9η εβδομάδα – συνεχίζεται η ανάπτυξη των κουταβιών. Η μητέρα είναι ανήσυχη, λαχανιάζει, βηματίζει πάνω-κάτω και δεν θέλει να τη βλέπουν. Μειώνεται η όρεξη της και την τελευταία ημέρα μπορεί και να μη φάει καθόλου.

  • Προετοιμασία γέννας

Ο χώρος που θα γεννήσει η σκύλα μας πρέπει να είναι καθαρός και ζεστός. Τα κουτάβια αρχικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30ο C και σταδιακά μέχρι την 4η εβδομάδα σε θερμοκρασία 23ο C . Καλό είναι να αλλάζουμε τις εφημερίδες

όταν λερώνονται στο κρεβάτι της μάνας όπου θα είναι και τα κουταβάκια.

Λίγες μέρες πριν τον τοκετό θα πρέπει να την κάνετε μπάνιο, να καθαρίσετε τα δόντια της και να της κόψετε τα νύχια για να μην περάσει κάποια μόλυνση στα κουτάβια. Οι θηλές και οι μαστοί πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με χλιαρό νερό και με μια μαλακιά πετσέτα πολύ απαλά. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει λιγότερο οδυνηρός ο θηλασμός τις πρώτες ημέρες.

Μετά την 58η ημέρα καλό είναι να έχουμε όλα τα απαραίτητα της γέννας διαθέσιμα. Θα χρειαστούμε ένα ψαλίδι για να

κόψουμε τον ομφάλιο λώρο σε περίπτωση που δεν το κάνει η μάνα. Γάντια μιας χρήσης σε περίπτωση που πρέπει να βοηθήσουμε στον τοκετό καθώς και Βetadine. Πρέπει να σημειώνουμε με ακρίβεια όλη την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και όλα όσα συμβαίνουν την ώρα του τοκετού.

Εάν το σκυλί μας δεν φροντίσει το νεογέννητο θα πρέπει να σκίσουμε αμέσως το σάκο με τα δάκτυλα μας και να καθαρίσουμε το στόμα και τα ρουθούνια με μια πετσέτα. Αν δεν παίρνει αναπνοή θα πρέπει να κάνουμε μαλάξεις στο στήθος. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε την μάνα και βάζουμε το κουτάβι να θηλάσει. Το γάλα της σκύλας παρέχει αντισώματα και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κατά την διαδικασία του τοκετού να μείνετε διακριτικά κοντά στη σκύλα σας και να μην επεμβαίνετε εάν δεν χρειάζεται. Επιπλέον αποφύγετε την παρουσία τρίτων που θα φέρει σε αμηχανία την σκύλα και θα κάνει δυσκολότερο τον τοκετό.

· Διατροφή

Τα σκυλιά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες τροφής τις πρώτες 5-6 εβδομάδες, όταν τα έμβρυα είναι ακόμα πολύ μικρά. Ενώ τις τελευταίες 3 εβδομάδες χρειάζονται μεγάλη ποσότητα τροφής που θα αυξάνεται κατά 15% την εβδομάδα. Μέχρι και τον τοκετό η σκύλα μας θα πρέπει να παίρνει 50-60 % περισσότερη ποσότητα φαγητού.

· Θηλυκά σκυλιά κατά τη γαλουχία

Η περίοδος της γαλουχίας είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της ζωής του σκύλου. Η ποσότητα της τροφής τους εξαρτάται από το μέγεθος και την ηλικία της μητέρας. Όταν τα κουτάβια είναι περίπου 4 εβδομάδων οι ανάγκες τις μητέρας είναι 4πλάσιες από το κανονικό. Στο στάδιο αυτό χρειάζεται νόστιμη και συμπυκνωμένη τροφή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς επίσης και άφθονο νερό γιατί λόγω της παραγωγής γάλακτος, η απώλεια υγρών είναι μεγαλύτερη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 20:16
 

Pet Awards 2023