• default color
  • red color
  • blue color
  • yellow color
  • orange color
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Πέτρος Μήκος   
Κυριακή, 27 Σεπτέμβριος 2009 23:50

Αγαπητοί φίλοι καλό φθινόπωρο.

Κυριολεκτικά ο καιρός μας έβαλε για τα καλά στη διάσταση και αίσθηση του φθινοπώρου. Μία ανάσα από το καλοκαίρι και όμως δείχνει τόσο μακριά πια. Κάτι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάτι οι επερχόμενες εκλογές μπήκαμε σε κανονικό  πρόγραμμα. Σεπτέμβρης λοιπόν, μήνας ανασυγκρότησης. Γυρίζοντας  από την εξοχή ή από κάποιο ξενοδοχείο ζώων, με τους μικρούς μας φίλους, χρειάζεται ένα γερό μπάνιο και ένας λεπτομερής έλεγχος παρατηρώντας το δέρμα τους για τυχόν εξωπαράσιτα, πληγές, κοψίματα στις πατούσες τους ή και άγανα ακόμη πού τρυπώνουν στα μεσοδακτύλια διαστήματα των πελματικών φυμάτων. Τα άγανα επίσης μπορούν να τρυπώσουν σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως όμως τα βρίσκουμε μέσα στα αυτιά και στις πρόσθιες μασχάλες των ζώων.

Ένα δεύτερο βήμα είναι μία επίσκεψη στον κτηνίατρο μας για αιματολογικές εξετάσεις. Σκνίπες, κουνούπια, ψύλλοι, τσιμπούρια μεταφέρουν στα ζώα ασθένειες λοιμώδεις πού μπορούν να θεραπευτούν έγκαιρα μετά την αιματολογική τους διερεύνηση. Από τα σημαντικότερα νοσήματα που προσβάλλουν τους σκύλους στη χώρα μας είναι το καλα-ζαρ ή αλλιώς λεϊσμανίαση που προκαλείται από τη leismania infantum  και μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο μέσω μολυσμένων σκνιπών. Η επώαση και εκδήλωση της νόσου μπορεί να έρθει από λίγες βδομάδες έως  μερικούς  μήνες. Προκαλεί υπέρμετρη αύξηση του μήκους των νυχιών, απώλεια σωματικού βάρους, διόγκωση των λεμφαδένων, δερματικές αλλοιώσεις τύπου εφελκίδας (πιτυρίδα) σε όλο το σώμα κεφάλι αυτιά, πιθανή ρινορραγία, ανορεξία, κατάπτωση. Σε προχωρημένα στάδια προκύπτει νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια με αποτέλεσα το θάνατο του ζώου.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που ο βαθμός επιτυχίας τους αυξάνει με την έγκαιρη διάγνωση. Δεύτερο σημαντικότερο νόσημα, κατά τη γνώμη μου, είναι η ερλιχίωση που προκαλείται συνήθως από την erlichia canis. Μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο μέσω μολυσμένων τσιμπουριών (κροτώνων). Τα συμπτώματα της οξείας μορφής είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, αρθραλγίες, μυϊκή καταβολή, πιθανή ρινορραγία και γενικότερη αιμορραγική διάθεση. Η παρατεταμένη χρήση καταλλήλων αντιβιοτικών έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλο νόσημα η διροφιλαρίωση (σκουληκι της καρδιάς), προκαλείται από την dirofilaria immitis, που μεταφέρεται από σκύλο σε σκύλο με τα κουνούπια, συνήθως τους θερμούς μήνες του έτους.  Τα παράσιτα εγκαθίστανται στην καρδιά και τις αρτηρίες του ζώου προκαλώντας δύσπνοια, βήχα, εύκολη κόπωση και συγκέντρωση υγρού στην κοιλιακή χώρα. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν αναφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα γι’ αυτό και ενδιαφέρει κυρίως τα κυνηγόσκυλα πού ταξιδεύουν σε αυτούς τους προορισμούς.

Η πρόληψη είναι πολύ εύκολη, χορηγώντας μηνιαίως χάπι ή αμπούλα στη ράχη του ζώου, αφού πρώτα προηγηθεί αιματολογικός έλεγχος για διροφιλαρίωση.

Για τις γατούλες προτείνεται προληπτική χορήγηση εξωτερικής αποπαρασίτωσης με αμπούλες στη ράχη του ζώου ώστε να μη μεταφέρουν σπίτι ψύλλους ή αλλά εξωπαράσιτα. Γενικότερα η πρόληψη για όλα τα παραπάνω νοσήματα είναι καλύτερη της θεραπείας. Ο κτηνίατρος σας θα σας συστήσει το κατάλληλο συνδυασμό εντομοαπωθητικών ώστε από νωρίς την άνοιξη το ζωάκι μας να αποφύγει όσο το δυνατόν την έκθεση του σε διάφορα εποχιακά νοσήματα. Ο έλεγχος κρίνεται σκόπιμος καθόσον παρ’ όλη την πρόληψη μπορεί να έχουμε  μόλυνση του οργανισμού.

Πλησιάζει η παγκόσμια ημέρα των ζώων, στις 4 Οκτώβρη. Χρόνια πολλά λοιπόν στους μικρούς, πιστούς μας φίλους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Μάιος 2011 10:47
 
<