ΨΕΥΔΟΚΥΗΣΗ Εκτύπωση
Τρίτη, 04 Ιανουάριος 2011 16:27

Ψευδοκύηση

Μερικές φορές θα παρατηρήσουμε ο σκύλος μας να έχει περίεργη συμπεριφορά. Πιθανώς να αρχίζει το σκάψιμο χωρίς να έχει κάτι να κρύψει. Άλλες φορές μπορεί να κρύβει παιγνίδια, κουκλάκια, μπαλάκια ή άλλα πράγματα μέσα στη φωλιά του. Ταυτόχρονα μπορεί να παρατηρήσουμε διογκωμένους τους μαστούς του. Η όρεξη του μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μετά τον φυσιολογικό οίστρο του και σε διάστημα που κυμαίνεται από 30 έως 40 ημέρες μπορεί να εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σύνδρομο της ψευδοκύησης. Γνωστό και σαν ανεμογκάστρι.

Η μη συνεύρεση του αρσενικού με το θηλυκό σκύλο κατά τη διάρκεια του οίστρου και κατά συνέπεια η μη γονιμοποίηση του από αυτόν έχει μερικές φορές το αποτέλεσμα να εμφανίζεται το παραπάνω φαινόμενο. Ιδιαίτερα γίνεται πιο έντονο όταν υπάρχει η παρουσία του αρσενικού κατά την διάρκεια του οίστρου χωρίς να πραγματοποιηθεί η επίβαση ή σε μη επιτυχή γονιμοποίηση του από το αρσενικό.

Μετά τη διαπίστωση αυτού του φαινομένου πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας για την αντιμετώπιση του. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να του χορηγηθούν ώστε να λυθεί το σύνδρομο της ψευδοκύησης και να επιστρέψει το ζώο στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Καλό θα ήταν κάθε δύο-τρία χρόνια να έχουμε μια γέννα ώστε να ομαλοποιείται ο ορμονικός κύκλος του ζώου μας. Αρχής γενομένης περίπου από τον τρίτο οίστρο του ζώου και μετά ήτοι τουλάχιστον είκοσι μηνών. Επιδιώκουμε να μην ξεπερνάμε τα οκτώ έτη ηλικιακά για να μην εξαντλήσουμε το ζώο οργανικά ή παρουσιαστούν διάφορες επιπλοκές στην γέννα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Μάιος 2011 10:49