Άγκυρας PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 18 Απρίλιος 2010 17:19

Άγκυρας

  
Προφίλ: ίσιο, με μύτη μέτριου μήκους.Πόδια:ψηλόλιγνα, με λεπτά κόκκαλα αλλά γερούς μύες.
 Μάτια:μεγάλα και αμυγδαλωτά.Αυτιά: μεγάλα και ανοιχτά στη βάση.
Ουρά: μακριά και δυνατή σε σωστή αναλογία με το σώμα. 
 

Η γάτα αυτής της κατηγορίας προέρχεται από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την πρωτεύουσα της, την Άγκυρα. Το μοναδικό επιτρεπόμενο χρώμα της ήταν το άρχικο, το λευκό. Αναγνωρίστηκε το 1970 σε λευκό και το 1978 σε χρωματιστές παραλαγές.  Υπήρχαν όμως διαφωνίες, για τα δεκτά χρώματα, που επηρέασαν την εκτροφή της  και στην Ευρώπη αφού κάποιοι την δέχονταν σε όλες τις παραλλαγές της, ενώ κάποιοι άλλοι αναγνώριζαν μόνο τη λευκή.

 Μια γάτα Άγκυρας χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα αφού δεν έχει υπότρίχωμα και η τουαλέτα της είναι πολύ πιο εύκολη. Το βουρτσισμά της πρέπει να γίνεται 1-2 φορές τη βδομάδα. Επίσης θα πρέπει να την εξοικειώσετε με το μπάνιο και με το πιστολάκι αφού θα μάθει να τα ανέχεται αν τα χρησιμοποιείτε τακτικά.

Παλαιότερα την θεωρούσαν γάτα ζωηρή, ανυπάκουη, δύσκολη να χειραγωγηθεί και με ταμπεραμέντο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει σήμερα αφού τα ζώα που εκτρέφονται είναι υπάκουα, ήρεμα, σε εγρήγορση, ζωηρά και έξυπνα. Η γατούλα αυτή είναι πολύ τρυφερή αλλά συγχρόνως περήφανη και ανεξάρτητη. Δεν της αρέσει να την χειραγωγούν και ταιρίαζει σε όσους ψάχνουν μια πραγματική γάτα-σύντροφο χωρίς πολλά νάζια και όχι μια γάτα-μπιμπελό.

Δεν επιτρέπονται τα ζευγαρώμαρα με άλλες φυλές. Αναγνωρίζονται οι λευκές με κεχριμπαρί, γαλάζια ή παράταιρα μάτια. Οι χρωματιστές γάτες Άγκυρας γίνονται δεκτές στα παραδοσιακά χρώματα, δηλάδή: μονόχρωμη, ταρταρούγα, καπνιστή, ασημένια, ραβδωτή και δίχρωμη. Δεν αναγνωρίζονται οι ποικιλίες με χρωματιστές άκρες.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 18 Απρίλιος 2010 17:53