.

.

.

.

.

.

.

Διατροφή Κατοικιδίων PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 13 Μάρτιος 2010 14:14

ΣΚΥΛΟΙ

Οι σκύλοι χρειάζονται ισορροπημένη διατροφή με όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι θερμίδες που χρειάζεται ένας σκύλος εξαρτώνται από τη φυλή του, το επίπεδο δραστηριότητάς του και το μέγεθός του όπως επίσης και από το στάδιο ζωής του. Υπάρχουν διαφορές στα κουτάβια, στους ενήλικους σκύλους και στα σκυλιά κατά την εγκυμοσύνη καθώς δεν έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες. Πάντα ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες για τον σκύλο σας. Ο βασικός κίνδυνος είναι η υπερβολική πρόσληψη τροφής. Ο σκύλος που δεν έχει δραστήρια ζωή μπορεί να γίνει υπέρβαρος οπότε καλύτερα να αυξήσετε την δραστηριότητά του 1-2 ώρες την ημέρα.

  • Ενήλικοι σκύλοι με μικρή δραστηριότητα – έως 1 ώρα την ημέρα

Οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται από 110-620 θερμίδες την ημέρα αναλόγως του μεγέθους τους. Οι σκύλοι μεσαίου μεγέθους έχουν ανάγκη από 620-1.230 θερμίδες την ημέρα. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι από την άλλη χρειάζονται τουλάχιστον 1.230 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθός τους. Η κατανάλωση για τους πολύ μεγαλόσωμους σκύλους μπορεί να είναι πάνω από 3.500 θερμίδες την ημέρα. Αποφύγετε να τους δίνετε αποφάγια γιατί πιθανότατα να μην έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται έξω, χρειάζεται μεγαλύτερες μερίδες πλήρους και ισορροπημένης διατροφής διότι καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.

  • Ενήλικοι σκύλοι με μέτρια δραστηριότητα - 1 έως 2 ώρες την ημέρα

Οι μικρόσωμοι αυτής της κατηγορίας χρειάζονται 150-840 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου. Οι μεσαίοι σκύλοι χρειάζονται 840-1.680 θερμίδες και αυτοί σύμφωνα με το μέγεθός τους. Από την άλλη οι μεγαλόσωμοι αυτής της κατηγορίας χρειάζονται τουλάχιστον 1.680 θερμίδες την ημέρα.

  • Ενήλικοι σκύλοι με μεγάλη δραστηριότητα

Αυτής της κατηγορίας οι σκύλοι βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και οι ανάγκες τους είναι περίπου 40% περισσότερες από τα σκυλιά με μέτρια δραστηριότητα. Καλύτερα είναι να τους δίνετε την μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν ξεκουραστεί και να τους έχετε πάντα άφθονο πόσιμο νερό στο δοχείο τους καθώς τους χρειάζεται για να δροσίζονται.

  • Ηλικιωμένοι σκύλοι

Όσο μεγαλώνουν οι σκύλοι μειώνονται οι ενεργειακές τους ανάγκες λόγω της μείωσης της φυσικής τους δραστηριότητας. Η καλύτερη τροφή για αυτούς πρέπει να είναι νόστιμη, εύπεπτη και σε μικρές ποσότητες. Οι μικρόσωμοι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι στα 9-10 χρόνια και χρειάζονται 100-560 θερμίδες ημερησίως ενώ οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι χρειάζονται 560-1.120 θερμίδες την ημέρα και θεωρούνται ηλικιωμένοι στα 7-8 χρόνια. Οι σκύλοι που ζυγίζουν 20-25 kg θεωρούνται μεγαλόσωμοι και κατατάσσονται στους ηλικιωμένους σκύλους μετά τα 7-8 έτη και χρειάζονται από 1.120-1.880 θερμίδες την ημέρα. Τέλος οι γιγαντόσωμοι σκύλοι, αυτοί δηλαδή που ζυγίζουν πάνω από 50kg, θεωρούνται ηλικιωμένοι αφού ξεπεράσουν τα 5-6 χρόνια ζωής τους και χρειάζονται από 1.880+ ημερησίως.

ΓΑΤΕΣ

Οι γάτες όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι σαρκοφάγα ζώα και έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την διατροφή τους. Πολλές τροφές δεν είναι κατάλληλες για τις γάτες καθώς η διατροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες. Επομένως καλό είναι να τρώνε πολύ κρέας αφού περιέχει πρωτεΐνες , αμινοξέα, βιταμίνες και λιπαρά οξέα. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην υγιεινή των κυττάρων, των μυών και στην σωματική ανάπτυξη, ενώ τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην διατήρηση του λαμπερού τριχώματος και στη σωστή τους ανάπτυξη. Επιπλέον, το κρέας τους προσφέρει μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχο άλας, μαγνήσιο, σίδηρο κ.τ.λ.), απαραίτητα για την υγιεινή των οστών και των δοντιών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την γαστρεντερική υγεία της γάτας είναι καλός ένας συγκεκριμένος τύπος υδατάνθρακα, οι διατροφικές ίνες. Σημαντικότατο είναι να παρέχετε συνεχώς στη γάτα σας, καθαρό και φρέσκο νερό.  Υπάρχουν στο εμπόριο άφθονα προϊόντα για τις γάτες σε, φακελάκια και κονσέρβες και καλό θα είναι, να μην έχετε μια συγκεκριμένη τροφή για την γάτα σας, αλλά να αλλάζετε τα γεύματα γιατί τους αρέσει η ποικιλία στο φαγητό. Προτιμούν την τροφή τους σε θερμοκρασία δωματίου και σε καθαρό μπολ. Η καθεμία έχει τις δικές της διατροφικές προτιμήσεις. Πολλές προτιμούν το ψάρι και άλλες το κρέας. Όταν χρειαστεί να της δώσετε τροφή που δεν θέλει, όπως όταν ο κτηνίατρος της έχει δώσει ειδική διατροφή, καλό είναι να την αναμείξετε με το αγαπημένο της φαγητό και σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα της νέας τροφής. Η ποσότητα τροφής που χρειάζεται η γάτα σας εξαρτάται από το μέγεθος της γάτας, τη φυσική της κατάσταση και τον τρόπο ζωής της. Εάν η γάτα σας ζει στη φύση χρειάζεται περισσότερη τροφή από μια γάτα του σπιτιού. Οι περισσότερες γάτες τρώνε 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα. Πολλές γάτες δεν τρώνε οτιδήποτε και προτιμούν να μένουν νηστικές από το να φάνε κάτι που δεν τους αρέσει. Πολύ λίγες είναι αυτές που τρώνε περισσότερο απ' όσο πρέπει, αφού δεν είναι άπληστα ζώα. Εάν όμως η γάτα σας είναι παχουλή μπορείτε να την αφήσετε να γυμνάζεται περισσότερο και να μειώσετε σιγά-σιγά τις ενδιάμεσες λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων. Καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο για την ποσότητα τροφής που χρειάζεται η γάτα σας.

  • Γατάκια

Για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των νεαρών γατιών είναι αναγκαία μια ισορροπημένη διατροφή με τις κατάλληλες αναλογίες σε πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα γατάκια ζουν μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Μερικές φορές όμως το γάλα της μητέρας ίσως να είναι ακατάλληλο και θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για γάτες, ποτέ όμως κατσικίσιο ή αγελαδινό, το οποίο θα ετοιμάζετε σε θερμοκρασία του σώματός τους. Μετά από 3 εβδομάδες θα μπορούν να πίνουν το υποκατάστατο γάλα από το μπολ τους και να τρώνε γευστική τροφή για γατάκια με πλούσια θρεπτικά συστατικά. Τα γατάκια απογαλακτίζονται πλήρως μετά από 8 εβδομάδες.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011 23:40
 

Pet Awards 2023