.

.

.

.

.

.

.

ΕΑΡΙΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 22 Μάιος 2010 19:24

Αγαπητοί φίλοι,

η άνοιξη μας καλημέρισε νωρίς φέτος ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο καλοκαιράκι. Φέτος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή αυτή είχαμε αυξημένη προσβολή γατών και σκύλων από ψύλλους  καθώς και εμφάνιση τσιμπουριών στους σκύλους. Τα τσιμπούρια μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες ειδικά στο σκύλο, τις λεγόμενες Ρικετσιώσεις. Η πιο σημαντική και συνήθης από αυτές είναι η Ερλιχίωση, που οφείλεται στην erlichia canis. Αυτή μεταδίδεται στον σκύλο από τσίμπημα του κρότωνα (τσιμπούρι) rhipicephalus sanguineus. Η νόσος προσβάλλει τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των κυνιδών. Νόσημα επικίνδυνο που χαρακτηρίζεται από πτώση των θρομβοκυττάρων και στη συνέχεια αναιμία με αποτέλεσμα το θάνατο του ζώου είτε από αιμορραγίες είτε από την πτώση του ανοσοποιητικού κάνοντας δευτερογενείς επιπλοκές.

Η πορεία της νόσου έχει τρία στάδια:

α) Κατά την οξεία φάση μετά από επώαση 10-20 ημερών ο σκύλος εμφανίζει διάφορα συμπτώματα όπως ανορεξία, κατάπτωση, κυματοειδή πυρετό. Σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων, επιπεφυκίτιδα, θόλωση του κερατοειδούς, ιριδοκυκλίτιδα, αρθραλγίες, οίδημα του όσχεου και των άκρων. Πιθανή εμφάνιση μικροαιμορραγιών. Η φάση αυτή διαρκεί από 1 έως 3 εβδομάδες και ακολουθείται από

β) την υποκλινική φάση που διαρκεί λίγους μήνες έως και χρόνια. Η λήψη αίματος για ορολογικές εξετάσεις, αιματοκρίτη και επιχρίσματα αίματος είναι εντελώς απαραίτητες. Η  έγκαιρη διάγνωση βοηθά πολύ στη σωστή θεραπεία και αποκατάσταση της υγειάς του ζώου. Σκύλοι που δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον μικροοργανισμό παρουσιάζουν τα συμπτώματα της

γ) χρόνιας Ερλιχίωσης που είναι η υπερπλασία του συστήματος των μονοπύρηνων-φαγοκυττάρων και η καταστολή του μυελού των οστών, απώλεια σωματικού βάρους, πυρετό, αιμορραγική διάθεση, επίσταξη, πολυαρθρίτιδα και άλλα. Στις φυλές German sheperd και Doberman η χρόνια Ερλιχίωση εκδηλώνεται με βαρύτερη εικόνα.

Συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των τσιμπουριών και έγκαιρη μετάβαση με την εμφάνιση συμπτωμάτων στον κτηνίατρό μας. Υπάρχουν στην αγορά πληθώρα προϊόντων είτε σε σπρέι είτε σε αμπούλες, περιλαίμια, σκόνες και άλλα. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τον καλύτερο συνδυασμό προϊόντων προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Προτείνω και την απολύμανση των χώρων που διαβιώνει ο σκύλος ή οι σκύλοι μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλή επιτυχία.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Μάιος 2011 10:48
 

Pet Awards 2023

Διαφήμιση
Διαφήμιση